Ο κατάλογος των διάσημων που πέθαναν από AIDS είναι τεράστιος. Η ασθένεια δεν κοιτάζει ούτε πρόσωπα, ούτε χρώματα, ούτε status, ούτε φύλο. Το AIDS, χτυπά ανελέητα και σκοτώνει. Τη δεκαετία του 70 και πολύ περισσότερο τη δεκαετία του 80, όταν η ενημέρωση για την ασθένεια ήταν ελλιπέστατη, και κανείς δεν χρησιμοποιούσε προφυλακτικό, η ασθένεια θέριζε κυρίως τις κοινότητες των ομοφυλόφιλων, αλλά σύντομα επεκτάθηκε, δίχως διακρίσεις και στους ετερόφυλους.

Τριάντα δύο χρόνια μετά την πρώτη ανίχνευση του HIV, και το AIDS είναι ακόμη εδώ. Στην αρχή ήταν «ένας σπάνιος καρκίνος που προσέβαλε 41 ομοφυλόφιλους», σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, στις 3 Ιουλίου του 1981. Ο πρώτος Έλληνας που έγινε γνωστό ότι πέθανε από AIDS ήταν ο συλλέκτης έργων τέχνης Αλέξανδρος Ιόλας. Πέθανε στις 8 Ιουνίου του 1987 σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στα 80 του χρόνια.

Δείτε άλλα 13 θύματα:

Billy Bo

Στις 13 Ιουνίου του 1987 ο σχεδιαστής μόδας, στα 33 του χρόνια και έχοντας αποκτήσει διεθνή φήμη, νόσησε από AIDS και άφησε την τελευταία του πνοή. Οι δημιουργίες του όμως συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς στο χώρο της πιο γρήγορα ανακυκλώσιμης τέχνης.

Freddie Mercury

Φορώντας ένα νυφικό που του είχα αγοράσει ο σύντροφος του, κηδεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1991, ο frontman του αξεπέραστου συγκροτήματος, Queen. Ο ίδιος ήταν 45 χρονών, μέχρι την τελευταία στιγμή αρνιόταν πως είχε νοσήσει, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν, ενώ είχε πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από καμπάνιες με απώτερο στόχο και σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο AIDS.

Klaus Nomi

Η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρα της, που σίγουρα όλοι σας την ξέρετε, το «Total eclipse», έγινε Νο1 στα charts του πλανήτη, λίγο μετά τον θάνατό του, το 1983. Ο ιδιόμορφος και εκκεντρικός καλλιτέχνης με την συγκλονιστική φωνή, ήταν μόλις 39 ετών.

Jean Anthony Ray

Σίγουρα τον θυμάστε και σίγουρα έχετε χορέψει μαζί του, αντιγράφοντας τις φιγούρες του στο θρυλικό μιούζικαλ Fame, που έχει αφήσει εποχή και έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Ο «Λι Ρόι» -αυτό ήταν το όνομά του στο Fame- άφησε την τελευταία του πνοή το 2003, σε ηλικία 41 ετών.

Anthony Perkins

Στα 60 του χρόνια, το 1992, έφυγε από τον κόσμο ο πρωταγωνιστής της all time classic ταινίας, Ψυχώ. Αν και στα φώτα κυκλοφορούσε πάντα με πανέμορφες γυναίκες, οι φήμες υποστήριζαν πως ήταν gay και πως είχε πολύχρονο δεσμό με τον χορευτή Rudolf Nureyev.

John Holmes

Ο Νο1 διασημότερος πορνοστάρ, πέθανε το 1988. Ο ίδιος, δεν χρησιμοποίησε ποτέ προφυλακτικό στις 2.500 ταινίες που πρωταγωνίστησε. Ήταν 44 ετών.

Gia Carangi

Ήταν ένα από τα κορυφαία μοντέλα των προηγούμενων χρόνων. Κατηγορήθηκε για πορνεία, και ήταν ηρωινομανής. Με τον θάνατό της έπεισε όλους πως το AIDS χτυπάει και την πόρτα των γυναικών. Στο σινεμά, την υποδύθηκε το 1998 η Angelina Jolie.

Brad Davis

Εθισμένος στα ναρκωτικά, ο πρωταγωνιστής της θρυλικής ταινίας Εξπρές του Μεσονυχτίου, πέθανε από Aids, το 1985.

Rudolf Nureyev

Στις 6 Ιανουαρίου του 1993, πέθανε σε ηλικία 55 ετών, στο Παρίσι, ένας από τους κορυφαίους χορευτές του πλανήτη. Η ιστορία του γνωστή, γεμάτη έρωτα, σεξ και σκάνδαλα – τα απαραίτητα συστατικά δηλαδή της διασημότητας.

Rock Hudson

Το πρώτο διάσημο θύμα του AIDS. Αρρενωπός, σέξι, ρομαντικός, αλλά και εγκλωβισμένος στο πρότυπο του ετεροφυλόφιλου. Στα φανερά αγαπήθηκε από γυναίκες (στα 30 του, παντρεύτηκε τη γραμματέα του Phyllis Gates). Στα κρυφά αγαπούσε μόνο άντρες. Χωρίς να έχει διάθεση να κοινοποιήσει την ομοφυλοφιλία του, «αναγκάστηκε» να το κάνει όταν νόσησε, το 1985, καθώς η ασθένεια ήταν ταυτισμένη με τους gay. Πέθανε λίγο πριν συμπληρώσει τα 60 του χρόνια.

Αλέξης Μπίστικας

Σε ηλικία 31 ετών, το 1995, πέθανε ο σκηνοθέτης της υπέροχης ταινίας, Το Χάραμα. Ο πρωταγωνιστής της, Σταύρος Ζαλμάς, έχει δηλώσει σε συνέντευξή του: «Σε κάποια μου συνέντευξη τότε ανέφερα το γεγονός ότι με τον Αλέξη ήμασταν συγκάτοικοι και μου είπε: “Δεν έπρεπε να το πεις. Θα δεις ότι θα το πληρώσεις πολύ ακριβά”. Λίγο καιρό μετά, τα έντυπα έγραψαν ότι είχα κι εγώ AIDS. Προκειμένου να πουλήσουν, διέπραξαν εις βάρος μου κανιβαλιστική κτηνωδία. Έχασα δουλειές, βρέθηκα στην απομόνωση, βίωσα μεγάλη μοναξιά…»

Λευτέρης Βουρνάς

Το άγχος, η αγωνία και ο φόβος για τα σχόλια ήταν που έκαναν την 1η Ιουλίου του 1987 τον 45χρονο Λευτέρη Βουρνά να δώσει τέρμα στη ζωή του. Ο ηθοποιός, σύμφωνα με ομολογίες φίλων του, είχε υποβληθεί σε εξετάσεις για AIDS, αλλά, πριν πάρει την απάντηση, προτίμησε να κόψει τις φλέβες του και να πέσει στο κενό από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας που έμενε στη Βούλα.