Του Δημήτρη Κουνιά – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σημαντικές προδιαγράφονται οι ανακατατάξεις το επόμενο διάστημα στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, όπως είχαν αποκαλύψει λίγο καιρό πριν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», εμφανιζόταν έτοιμη για το επόμενο βήμα στην πολιτική της καριέρα, φιλοδοξώντας να συσπειρώσει γύρω της τις δυνάμεις της αντιμνημονιακής, ριζοσπαστικής Αριστεράς και αποδεχόμενη τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών της και τις παραινέσεις παλαιών πολιτικών της φίλων να διεκδικήσει την ηγεσία της Λαϊκής Ενότητας στο συνέδριο του κόμματος, που προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2016.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

 Ωστόσο, το διάστημα που ακολούθησε αποδείχθηκε καθοριστικό για τις επιλογές της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία κινείται πλέον αυτόνομα και στην κατεύθυνση ίδρυσης νέου πολιτικού σχηματισμού, κάτι που έχει εκμυστηρευθεί σε τακτικούς συνομιλητές και στενούς συνεργάτες της. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η ίδια έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία δημιουργίας κόμματος, κάνοντας επαφές και σχετικές συζητήσεις με στελέχη της Αριστεράς, αλλά και προσωπικότητες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθειά της.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο μήνυμά της για τη διήμερη, πανελλαδική συνάντηση της Λαϊκής Ενότητας, στις 21 Νοεμβρίου, όπου δεν έδωσε το «παρών», έκανε λόγο για «διαφορετικά μετερίζια». «Από κοινά, αλλά και από διαφορετικά μετερίζια, ας πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να γίνει πραγματικά κυρίαρχος ο λαός μας, να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της η κοινωνία και να αποτινάξουμε την τροϊκανή επιτροπεία και τη διαπλεκόμενη τραπεζική δεσποτεία. Καλή επιτυχία στη διήμερη πανελλαδική συνάντηση της Λαϊκής Ενότητας και καλή μας αντάμωση στους δρόμους της αντίστασης, του αγώνα, της αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΦΘΟΡΑ

 Σύμφωνα με ανθρώπους που συνομιλούν τακτικά με την κ. Κωνσταντοπούλου, καθοριστικό ρόλο στην απόφασή της αυτή φαίνεται πως έπαιξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου καταγράφει ραγδαία φθορά, «έχοντας απομακρυνθεί από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της να έχουν μείνει χωρίς φορέα έκφρασης. «Με τους συντρόφους της στη Λαϊκή Ενότητα δεν έχει κόψει δεσμούς, ωστόσο παγιώνεται πλέον η εκτίμηση ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν μπορεί να συσπειρώσει τους πολίτες που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν παλιά στελέχη της Κουμουνδούρου, που βλέπουν θετικά μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις αποφάσεις της πρώην προέδρου της Βουλής θα επηρεάσουν οι κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθηθεί ένα αναλογικότερο σύστημα, με το μέτρο εισόδου στο Κοινοβούλιο να πέφτει στο 2%. «Σε αυτή την περίπτωση, η Ζωή θα προχωρήσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το εγχείρημά της», αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τις σκέψεις της.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η ίδια, πάντως, το τελευταίο διάστημα δείχνει να επιδίδεται στη... φιλοτέχνηση ηγετικού προφίλ, ασκώντας σκληρή αντιπολίτευση στον ίδιο τον πρωθυπουργό και παλιό «σύντροφό» της στον ΣΥΡΙΖΑ. Προ ημερών τράβηξε την προσοχή της η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ, την οποία σχολίαζε σε ζωντανό χρόνο στο twitter. Χαρακτηριστικός ήταν ο παραλληλισμός σειράς αναφορών του νυν πρωθυπουργού με αυτές του Αντώνη Σαμαρά. «Κυβέρνηση τετραετίας έλεγε και ο Αντ. Σαμαράς», ανέφερε σε σχόλιό της, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μητσοτάκη και τον Καραμανλή. Κι αυτοί κυβέρνησαν με 151. Προσεχώς, με Σαμαρά. Τρικομματική».

Προ ημερών, η κ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στους κ. Σταθάκη και Φλαμπουράρη, κάνοντας λόγο για υπουργούς που ξέχασαν να δηλώσουν εκατομμύρια, ακίνητα και εταιρείες, καθώς, όπως είπε, «ήταν απασχολημένοι να βγάλουν το χρέος νόμιμο και να καλύπτουν τον Στουρνάρα». Σε άλλο σχόλιό της έγραφε: «Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υλοποίησε και την αριστερή και την αντιμνημονιακή και τη δημοκρατική παρένθεση. Η Ιστορία και ο λαός θα τον θέσουν σε αγκύλη. Γιατί, αντίθετα με όσα ο ίδιος συμφώνησε και υλοποιεί, σε αγαστή συνεργασία με δανειστές κ.λπ. μνημονιακούς, τον τελικό λόγο θα έχει ο λαός».

Το «Σχέδιο Β» και οι επαφές της με τον Γιάνη Βαρουφάκη

Στην υλοποίηση του εγχειρήματος δημιουργίας κόμματος από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένεται να συμβάλει η συμμετοχή της στην πρωτοβουλία «Για ένα Σχέδιο Β’ στην Ευρώπη», αφετηρία της οποίας ήταν η κοινή διακήρυξη για τερματισμό της λιτότητας στην Ε.Ε., που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο από την ίδια και τους Jean-Luc Melenchon (ευρωβουλευτή και συνιδρυτή του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς), Oskar Lafontaine (πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και συνιδρυτή του Die Linke), Stefano Fassina (βουλευτή της ιταλικής Αριστεράς και πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας) και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Οπως λέγεται στο παρασκήνιο, η Ζ. Κωνσταντοπούλου βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον τελευταίο, ο οποίος αναμένεται να παίξει σημαίνοντα ρόλο στα σχέδιά της. Την ίδια ώρα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής «χτίζει» τις συμμαχίες της στο εξωτερικό, όπως και το ηγετικό της προφίλ. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τις γερμανικές οφειλές και το δημόσιο χρέος στις αρχές του μήνα σε διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου είχε βρεθεί στη Βαρκελώνη, για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο για το δημόσιο χρέος και να πραγματοποιήσει σειρά από επαφές. Συγκεκριμένα, ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στο συνέδριο «Debt Common Project for Europe», στο οποίο συμμετείχαν οργανισμοί, κινήματα, συλλογικότητες, εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές που ασχολούνται με το θέμα του δημόσιου χρέους.

Το ίδιο ζήτημα έθιξε και στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε δύο συνέδρια από τις 16 έως τις 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων κατά της λιτότητας, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής. Τις ίδιες ημέρες, είχε επαφές με ευρωβουλευτές και στελέχη των Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς (Ισπανία), καθώς και με στελέχη του Κόμματος της Αριστεράς (Γαλλία).