Η ηλεκτρονική ασφάλεια, τα δίκτυα και οι υπολογιστές είναι αντικείμενα στα οποία συνήθως επικρατεί το ανδρικό φύλο, τουλάχιστον στη χώρα μας. Οπως φαίνεται, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του διαψεύδουν αυτόν τον κανόνα. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν... άρωμα γυναίκας, αφού από τον Οκτώβριο, αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μια κυρία ανέλαβε τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, βάζοντας τέλος σε ακόμα μία ανδρική παράδοση, από τη στιγμή που οι προκάτοχοί της ήταν άνδρες. Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Χρονόπουλος, που αποχώρησε μετά την ψήφιση του Μνημονίου από την κυβέρνηση το καλοκαίρι και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, και ο Δημήτρης Πτωχός, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά κατά την παραμονή του στο πρωθυπουργικό γραφείο της Ηρώδου Αττικού.

Η Αγγελική Σγώρα, για την οποία ο λόγος, διορίστηκε τον Οκτώβριο σε μια θέση που δεν ανακοινώνεται μεν, αλλά είναι αναμφίβολα από τις πλέον κομβικές, αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία που έχουν το Διαδίκτυο και οι τηλεπικοινωνίες σήμερα. Προκάτοχός της, όπως προαναφέραμε, ήταν ο Ηλίας Χρονόπουλος, η θητεία του οποίου κρίθηκε επιτυχημένη, αλλά τερματίστηκε λόγω πολιτικών και ιδεολογικών διαφωνιών.

Ο ρόλος της κ. Σγώρα θα μπορούσε κάλλιστα να παρομοιαστεί με αυτόν ενός... χάκερ, αφού οι σπουδές και η πλούσια εμπειρία της δείχνουν ότι οι αρμοδιότητές της επεκτείνονται, πέραν της ηλεκτρονικής οργάνωσης και επίβλεψης της Γενικής Γραμματείας, στη θωράκισή της και στη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Στο βιογραφικό σημείωμα της κ. Σγώρα ξεχωρίζουν οι πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις που έχει κάνει από όταν ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με αντικείμενο τις Τεχνολογίες και τη Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι περισσότερες από αυτές τις δημοσιεύσεις αφορούν τα ασύρματα δίκτυα και, κυρίως, την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών. Η ειδίκευσή της αυτή ήταν ουσιαστικά το «διαβατήριο» για να ανέβει τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, αφού από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν κρύψει ποτέ ότι δίνουν μεγάλη σημασία στη διασφάλιση του απορρήτου των συνομιλιών του πρωθυπουργού.

Εκτός από τις σπουδές της, αξιόλογη είναι επίσης η διδακτική και ερευνητική εμπειρία που διαθέτει, καθώς, ξεκινώντας από το τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Λαμίας, πλέον, παράλληλα με τις υποχρεώσεις της στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνει τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Από το 2011, όταν ήταν επιστημονική συνεργάτις στο ΤΕΙ Λαμίας, μέχρι σήμερα, έχει περάσει από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ως επιστημονική συνεργάτις και λέκτορας, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ως ερευνήτρια -πριν από το μεταδιδακτορικό-, ενώ για έναν χρόνο βρέθηκε στη μακρινή Φινλανδία, επίσης για έρευνα. Τα πλούσια προσόντα αποτέλεσαν το μεγαλύτερο εφόδιο για την Αγγελική Σγώρα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει εκδηλωθεί πολιτικά, ώστε να ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ευνοηθεί, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να βρει «ένσημα» στο βιογραφικό της, εκτός από δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους-βιβλία και πρακτικά συνεδρίων.

Αλλωστε, το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για όσους σχολιάζουν τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης πέριξ του Κοινοβουλίου να αναφέρονται με εγκωμιαστικά λόγια για την ίδια και να λένε ότι αποτελεί τον μοναδικό αξιοκρατικό διορισμό της κυβέρνησης.

Η επιλογή Τζανακόπουλου και η σύμβαση με τον ιδιώτη

Η απόφαση του Ηλία Χρονόπουλου να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου και να ακολουθήσει ουσιαστικά το παράδειγμα των φίλων του, Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Τάσου Κορωνάκη, στο εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο στο επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Επρεπε να βρεθεί γρήγορα κάποιος να αναλάβει όλα όσα είχε υπό την επίβλεψή του ο νεαρός ΣΥΡΙΖΑίος. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η θέση του έμεινε κενή, ώσπου τον Νοέμβριο, παράλληλα με την παρουσία της Αγγελικής Σγώρα, το Μέγαρο Μαξίμου απευθύνθηκε αναγκαστικά σε ιδιωτική εταιρεία.

Ετσι, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προχώρησε σε συνεργασία με ιδιώτη για την παροχή συμβουλών εφαρμογής τεχνολογιών πληροφορικής στο Μαξίμου, ο οποίος όμως για περίπου τέσσερις μήνες (από 1/11/2015 έως 26/2/2016) θα λάβει αμοιβή 11.808 ευρώ. Το παραπάνω ποσό κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και μέσα στους επόμενους μήνες θα κριθεί το αν η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί ή το βάρος θα το επωμιστεί εξ ολοκλήρου η Αγγ. Σγώρα. Παράλληλα, μετά την αποχώρηση του Ηλ. Χρονόπουλου, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές το έλλειμμα που διαπιστώνεται στους λογαριασμούς social media που διατηρεί ο Αλ. Τσίπρας. Η «κορυφή του παγόβουνου» ήταν τα αποτυχημένα tweets που έκαναν τον γύρο των ΜΜΕ από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζονται καθυστερήσεις και ασάφειες στις αναρτήσεις, κάτι που έχει κάνει τον Αλ. Τσίπρα, συχνά, πρώτο θέμα σε ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα με αρνητικό τρόπο.