Πλήρη κατάλογο των ως τώρα ενεργειών που συνθέτουν τη συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΓΕΕΘΑ. 

Όπως διευκρινίζεται σχετικώς, η βοήθεια αυτή προφέρεται από τον Αύγουστο του 2015, προς υλοποίηση σχετικών διαταγών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, παρέχοντας κάθε είδους συνδρομή που θα ζητηθεί στους αρμόδιους  πολιτικούς φορείς στην διαχείριση των σχετικών προβλημάτων, επιβεβαιώνοντας και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδος «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» της 12ης Δεκεμβρίου 2015, ως εξής: 

•    Στελέχωση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Μεταναστεύσεως (ΚΕΣΟΜΕ) με δύο στελέχη των ΕΔ καθημερινώς.
•    Διάθεση τριών στρατοπέδων για τη χρήση τους ως Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) σε Λέσβο (Παραδέλι), Λέρο (Λεπίδα) και Κω (Λινοτόπι).
•    Διάθεση προσωπικού των ΕΔ για την συνδρομή του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκροτήσεως, στα ΚΕΠΥ.
•    Διάθεση εφοδίων και υπηρεσιών στα ΚΕΠΥ και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, στις παραμεθόριες νήσους και στην Αττική αντιστοίχως, για την παρασκευή περίπου 2600 μερίδων συσσιτίου ημερησίως. Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί συνολικά περί τις 135.000 μερίδες συσσιτίου. 
•    Διάθεση σκηνών και μερίδων σιτίσεως στο νομό Μαγνησίας.
•    Διάθεση μηχανημάτων και υπηρεσιών για τη διαμόρφωση των ΚΕΠΥ (“Hotspot”) σε Λέσβο, Λέρο, Κω και Χίο. Η διαμόρφωση των Hotspots πέραν της μεταφοράς των οικίσκων προϋποθέτει και την κατάλληλη διαμόρφωση του εδάφους – διάστρωση υλικού, διαδικασίες για τις οποίες διατίθενται μηχανήματα και προσωπικό των ΕΔ. Έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαμόρφωση του Hotspot Λέρου με τη μεταφορά 110 οικίσκων με μέσα του ΣΞ. Επίσης στάλθηκαν 20 οικίσκοι και επίκειται η αποστολή και άλλων 20 οικίσκων στη Χίο με μέσα του ΣΞ. 
•    Διάθεση 50 στελεχών για την ανάπτυξη σκηνών στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό από την ΑΣΔΥΣ (=Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστηρίξεως Στρατού).    
•    Διάθεση πλοίων του ΠΝ για επιχειρήσεις ερεύνης – διασώσεως, επικουρικώς της αποστολής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και μεταφορά προσφύγων από μικρονήσους.
•    Εφοδιασμό σε καύσιμα οχημάτων της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Ορεστιάδα, Λέσβο και Αθήνα.

Το εκτιμώμενο κόστος αυτής της πολύμηνης και πολυποίκιλης βοήθειας δεν δόθηκε από τις ΕΔ, αλλά εκτιμάται ότι είναι ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που – ως προελέχθη – δεν πρόκειται να επιστρέψει στους, ισχνούς έτσι και αλλιώς ελέω Μνημονίου, προϋπολογισμούς των Κλάδων.
Βεβαίως το ερώτημα που προκύπτει – και δεν απευθύνεται φυσικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά στην κυβέρνηση – είναι αν αντίστοιχη βοήθεια και κονδύλια που φυσικά ποτέ δεν πρόκειται να πάρουν πίσω οι ΕΔ, έχουν διατεθεί για τη διατροφή ΚΑΙ των ΕΛΛΗΝΩΝ αστέγων και απόρων από τις ΕΔ, πέραν από τις περιστασιακές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν φωτισμένοι διοικητές μονάδων ή σχηματισμών, που δεν πετούν το περίσσευμα του συσσιτίου και το διαθέτουν σε ενορίες της περιοχής τους. 

Λ.Σ.Μ.