Δεν ξέρω αν το κατάλαβες από τον καταιγισμό των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών στο ραδιόφωνο ή από ένα πράσινο δέντρο με στολίδια που έβαλαν στην Πλατεία Συντάγματος (και περιέργως δεν το έκαψαν-ακόμα) ή από την εορταστική διαφήμιση της Jumbo όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή βλέπουμε από τους δέκτες μας, αλλά ήρθαν Χριστούγεννα. Και η καλύτερη παρέα για τα Χριστούγεννα δεν είναι η οικογένεια, ούτε οι φίλοι, ούτε ο σύντροφος σου, αλλά φυσικά η τηλεόραση για όλους εμάς τους μοναχικούς σινεφίλ. Voila επτά χριστουγεννιάτικες ταινίες για κάθε τύπο ανθρώπου, ζώου και εξωγήινου. Αν δεν δεις έστω και μία από αυτές στις ημέρες των γιορτών, είναι σαν μην έφαγες κανένα μελομακάρονο, σαν να μην έδωσες λεφτά στον άστεγο της γειτονιάς σου (γιατί κάθε Χριστούγεννα τον θυμόμαστε), σαν να μην πήγες Αράχωβα, σαν να ξέρεις τι θα κάνεις Πρωτοχρονιά, δηλαδή; Eίναι πράγμα αδύνατο.

Για τους ρομαντικούς- Love Actually

Ή με άλλα λόγια, για τους φλώρους που δεν ξέρουν τι πάει να πει καλό σινεμά και δεν βαριούνται τα γλυκανάλατα, χαζοαμερικάνικα μελό. Αυτή η ταινία είναι ό,τι (δεν) χρειάζεσαι για να συγκινηθείς.

Για αυτούς που μισούν τα Χριστούγεννα-How the Grinch Stole Christmas

O Jim Carrey, που μία δεν μου αρέσει καθόλου και μία με εκπλήσσει ευχάριστα, είναι ένας πράσινος κακός καλικάντζαρος και σιχαίνεται τα Χριστούγεννα. Για την ακρίβεια θέλει να τα κλέψει από την πόλη του, τη Whoville, της οποίας οι κάτοικοι ζουν γι' αυτή την εποχή του χρόνου. Η Cindy Lou Who όμως, είναι ένα ξανθό μικρό κοριτσάκι που θα του κλέψει την καρδιά και θα τον κάνει να δει με άλλο μάτι, το δεξί, τα πράγματα. Πολύ χιόνι, γκλίτερ, μουσική, χρώματα και ό,τι άλλο ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να αγαπάμε τα Χριστούγεννα.

Για τους κουλτουρέ-Joyeux Noël (μτφρ:"Καλά Χριστούγεννα" για τους άσχετους που βαριούνται να κάνουν Translate)

Η πιο σημαντική ταινία των Χριστουγέννων. Είναι «σοβαρή» για αυτό μάλλον δεν την ξέρεις. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Σκωτσέζοι, αποφασίζουν να κάνουν ανακωχή, να "αδερφοποιηθούν" και να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον για χάρη των Χριστουγέννων. Μια συγκινητική ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, και εν ολίγοις επιβάλλεται να πάρεις αυτό το μάθημα ανθρωπιάς. Ακόμα κι αν είναι μόνο για την παραμονή των Χριστουγέννων.

Για το mega-Home Alone

Μάλλον το mega έχει εδώ και χρόνια να αγοράσει καινούργιες ταινίες και για αυτό κάνει αυτό που ξέρει πιο καλά: επαναλήψεις. Jumanzi, Matilda και Ηome Alone (το εντοπίζουμε και στον ΑΝΤ1), είναι οι ταινίες που κάθε χρόνο βλέπουμε στην απίστευτη και ευρηματική ιδιωτική τηλεόραση που «έκλεισε» τα 25 χρόνια, αντί να κλείσει γενικά. Όταν ακόμα ο Macaulay Culkin ήταν γλυκούλης και ομορφούλης -γιατί μετά συλλήφθηκε για χρήση ναρκωτικών και δεν ήταν και πολύ καλά- έγινε διάσημος με το "Μόνος στο σπίτι", όταν οι γονείς του τον ξέχασαν στο ταξίδι στο Παρίσι και τον άφησαν Μόνο στο σπίτι.

Για τους φαν του Τιμ του Μπάρτον- The Nightmare before Christmas

Αυτό το κλασικό animated αριστούργημα του Tim Burton τα έχει όλα. Μουσική, ατμόσφαιρα, έρωτα και τραγούδι μέσα από την παραμυθένια, ιδιαίτερη ματιά του δημιουργού που προσφέρει στο κοινό του, χρόνια τώρα αριστουργήματα. Είναι ένας εφιάλτης πριν τα Χριστούγεννα που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε.

Για την ψυχή του παλιού κλασικού καλού σινεμού-Gremlins

Όταν ο Steven Spielberg χρηματοδότησε τα Gremlins, δεν είχε προβλέψει τι χαμό θα κάνουν στα 90s. Αυτή η ταινία - σταθμός με έκανε να παρακαλάω χρόνια για ένα σίκουελ και πρόσφατα έμαθα ότι η ευχή μου θα πραγματοποιηθεί. Υπάρχει Θεός τελικά. Ένα παραμύθι που έχει αφήσει εποχή και πρέπει οπωσδήποτε να το δεις μέσα στις επόμενες μέρες.

Για τον Μπιλ ΜάρεΪ-Scrooged

Ένας αντιπαθητικός διευθυντής τηλεόρασης, δέχεται την παραμονή των Χριστουγέννων την επίσκεψη τριών φαντασμάτων, που τον κάνουν να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη ζωή. Τι καλά να συνέβαινε στα αλήθεια. Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Ντόνερ μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή το περίφημο παραμύθι του Ντίκενς. Είναι μια υπέροχη κωμωδία, με τον απολαυστικό Μπιλ Μάρεϊ, σ' έναν από τους ρόλους, που τον καθιέρωσαν. Ευρηματικό χιούμορ σε μία δημιουργία που κατάφερε να αποσπάσει και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, εντάξει μη χαίρεσαι και πολύ, στην κατηγορία Καλύτερου Makeup ήταν.

Καλά Χριστούγεννα!