Επτά άτομα μεταξύ των οποίων δύο νεογέννητα δίδυμα αγοράκια διασσώθηκαν από ένα ελικόπτερο Super Puma της 384 Μοίρας Ερεύνης Διασώσεως της Πολεμικής Αεροπορίας, και άλλοι 32 παράνομοι εισελθόντες αλλαδαποί από σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διασώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα από τη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά του Αγαθονησίου, σε μία σύνθετη και εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα και την προσάραξη ενός περιπολικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στα αβαθή παρακείμενης βραχονησίδος.

Πιο συγκεκριμένα, στον εντοπισμό και τη διάσωση 37 παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών καθώς και δύο νεογέννητων προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Αγαθονησίου, όταν περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στα πλαίσια της μικτής ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015», εντόπισε στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, πνευστή κατεστραμμένη λέμβο και ικανό αριθμό αλλοδαπών στη θάλασσα.

ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ

Μια 33χρονη πρόσφυγας από το Καμερούν γέννησε πρόωρα δίδυμα αγοράκια πάνω σε ακυβέρνητο φουσκωτό, τα ξημερώματα του Σαββάτου ανοιχτά του Αγαθονησίου. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση σωτηρίας των δύο βρεφών. Με συντονισμό δράσεων των Λιμενικών Αρχών Σάμου και Πάτμου, υπό την εποπτεία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τα νεογνά, βάρους 1.800 γραμμαρίων το καθένα, μαζί με τη μητέρα τους, μεταφέρθηκαν με Super Puma στο Νοσοκομείο Σάμου, όπου και τοποθετήθηκαν σε θερμοκοιτίδες.

Αμέσως, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερεύνης και Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ), ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή δύο ακόμα περιπολικών σκαφών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ναυαγοσωστικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ιδιωτικού σκάφους καθώς και ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Από αυτούς, πέντε παρανόμως εισελθόντες αλλοδαποί καθώς και τα δύο νεογέννητα περισυνελέγησαν με ασφάλεια από το ελικόπτερο Super Puma και μεταφέρθηκαν στη Σάμο και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου με ασφάλεια στις 05:24. 

Οι υπόλοιποι 32 περισυνελέγησαν από ιδιωτικό σκάφος και αφού μετεπιβιβάστηκαν στο ναυαγοσωστικό, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Αγαθονησίου. Κατά την διάρκεια της επιχειρήσεως αυτής το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προσάραξε σε αβαθή βραχονησίδος, ενώ σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες αποκολλήσεώς του. Για το περιστατικό αυτό διενεργείται προανάκριση από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Πυθαγόρειου του Λιμεναρχείου Σάμου.

Λ.Σ.Μ.