e-κόμμα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο
<p>Οι επόμενες κινήσεις του μετά το e-kyklos.gr, που φιλοξενεί πολλούς πολιτικούς φίλους του</p>
Του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Το παράδειγμα του «Ποταμιού», που εξελίχθηκε σε κόμμα από μια ιστοσελίδα, ήρθε στο μυαλό των περισσοτέρων όταν βγήκε στον «αέρα» του Διαδικτύου το e-kyklos.gr, με τη «σκιά» του Ευάγγελου Βενιζέλου από πάνω του. Αλλοι είδαν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια συνιστώσα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, γύρω από ένα think tank, όπως ο άλλοτε κραταιός ΟΠΕΚ του Κ. Σημίτη, αλλά αυτή τη φορά σε ηλεκτρονική έκδοση. Οι πιθανότητες για τα δύο παραπάνω δεν είναι οι ίδιες, αφού η ιδέα ίδρυσης ενός κόμματος στην παρούσα συγκυρία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Ευ. Βενιζέλου, σε αντίθεση βέβαια με τη δημιουργία μιας συνιστώσας μέσα στο ΠΑΣΟΚ, η οποία θα εκφράζει τις θέσεις της μέσα από το επίσημο βήμα του e-kyklos.gr. Ενα μοντέλο που είδαμε να εφαρμόζεται με το iskra.gr, το οποίο απηχούσε τις θέσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» και έστελνε συχνά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.
Τα παραπάνω δύο ενδεχόμενα αποκλείονται από όσους εμπλέκονται στο νέο εγχείρημα, αλλά η πειστικότητα δεν είναι και τόσο μεγάλη, από τη στιγμή που σε οποιαδήποτε συζήτηση ακούγεται μια φράση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. «Οχι, προς το παρόν», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εγχειρήματος, όταν η κουβέντα πηγαίνει στο αν υπάρχουν σκέψεις για επόμενα βήματα, εκτός της ηλεκτρονικής αρθρογραφίας. «Τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα», τονίζουν με νόημα, «το εγχείρημα θα παραμείνει στις γραμμές που έχουν διαφανεί από τις
πρώτες ημέρες λειτουργίας του».
Μοναδική εξέλιξη, σύμφωνα με τους ίδιους, θα είναι η ανάρτηση περισσότερων κειμένων και η εντατικοποίηση της χρήσης του Facebook και των άλλων κοινωνικών δικτύων, ενώ σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται ο εμπλουτισμός της λίστας των αρθρογράφων.
ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ
Το αποτύπωμα του Ευ. Βενιζέλου στη νέα ιστοσελίδα γνώμης είναι κάτι παραπάνω από σαφές, αφού ανάμεσα στους πρώτους αρθρογράφους συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν ουσιαστικά τη μαγιά του νέου αυτού think tank. Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ο Χρήστος Δερβένης, φίλος και προσωπικός γιατρός του Ευ. Βενιζέλου και πρώην αντιπρόεδρος και πρόεδρος στη συνέχεια του ΙΣΤΑΜΕ, ο οποίος παραιτήθηκε το καλοκαίρι, με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, και απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Στους αρθρογράφους συγκαταλέγεται ακόμα ένας φίλος του πρώην αντιπροέδρου, ο συγγραφέας και εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος. Επίσης, ο Μαρίνος Σκανδάμης, ο οποίος είχε διατελέσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά γενικός γραμματέας στο υπ. Δικαιοσύνης, παίρνοντας μέρος στο μοίρασμα των κρατικών θέσεων ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Χριστίνα Παπανικολάου, πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας και μία από τις υπογραφές για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ευ. Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2012. Από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του Κινήματος προέρχεται και ο νεαρός δικηγόρος Αλέξανδρος Κατσιώτης. Μέλος της ΠΑΣΠ της Νομικής Αθήνας, συγκαταλεγόταν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στους «βενιζελικούς» Νεολαίους, σε μια οργάνωση όπου κυριαρχούσαν οι «παπανδρεϊκοί».
Τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος έχει αναλάβει ένας κατεξοχήν άνθρωπος του Ευ. Βενιζέλου, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ. Η πρώην αναπληρώτρια γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και έμπιστη συνεργάτιδα του πρώην αντιπροέδρου έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της ιστοσελίδας, αλλά και για τον συντονισμό των κειμένων που αναρτώνται σε αυτή.
Καχυποψία με φόντο την οικουμενική
Με σκεπτικισμό και αρκετή καχυποψία βλέπουν αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη την πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε ποτέ ότι δεν βλέπει με καλό μάτι τη φημολογία και τα δημοσιεύματα για οικουμενική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που οι διαρροές από τον Χρ. Λαζαρίδη για επιστροφή Σαμαρά-Βενιζέλου στην εξουσία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, βολεύουν τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στο περιβάλλον της Φ. Γεννηματά διακρίνουν πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία την πρόθεση του Ευ. Βενιζέλου και των πέριξ αυτού να διαμορφωθεί μια ατζέντα διαλόγου, η οποία θα βρίσκεται εκτός προγραμματισμού του ΠΑΣΟΚ και έτσι δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί επισήμως, υπό τον φόβο ενός «αντάρτικου», την ώρα που ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει μπει σε διαδικασία ανασυγκρότησης. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα, αφού την ώρα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ίδιο μετερίζι με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στο e-kyklos.gr αρθρογραφεί και ο φιλελεύθερος Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης από το «Ποτάμι». Από την πλευρά τους, πρόσωπα που γνωρίζουν τις πραγματικές επιδιώξεις του πρώην υπουργού διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει προσπάθεια να τορπιλιστούν οι κινήσεις της Φώφης Γεννηματά και ότι το e-kyklos θέλει να συμβάλει «στο να γίνει ένας ολοκληρωμένος δημόσιος διάλογος», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, όχι μόνο για την Κεντροαριστερά, αλλά και για τη χώρα.