Ένας άνδρας και μία γυναίκα ηλικίας 48 και 52 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες συνιστάται αντιγριπικός εμβολιασμός, είναι τα πρώτα σοβαρά κρούσματα της γρίπης.

Στους ασθενείς απομονώθηκαν εργαστηριακά στελέχη ιού γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), ο οποίος είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι, όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). 
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιροςεμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται αυξομειώσεις στον αριθμό των ατόμων, που καταφεύγουν στους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας με συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης (η λεγόμενη και γριπώδης συνδρομή). Μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, στα εργαστήρια των Κέντρων Αναφοράς για τη γρίπη είχαν ελεγχθεί 19 «ύποπτα» κλινικά δείγματα, από τα οποία μόνον το ένα ήταν θετικό για γρίπη τύπου Α (Η1Ν1).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει ναπαραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όμως τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της απότομης καιρικής μεταβολής.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει, πλέον, αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],  

δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπηςσυστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.