Την ακύρωση της απόφασης του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία μπήκε «λουκέτο» στα μεταλλεία χρυσού της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική
αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την ίδια απόφαση ακυρώνεται και το σχετικό έγγραφο της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων.
Ο κ. Σκουρλέτης αποφάσισε την ανάκληση της λειτουργίας των μεταλλείων με το σκεπτικό πως οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών έπρεπε να γίνουν
επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων και όχι στους χώρους της εταιρείας Qutotec στην Φιλανδία. Ωστόσο, οι σύμβουλοι επικρατείας αποφάσισαν να κάνουν τελικά δεκτές τις προσφυγές της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και των εργαζομένων, βασιζόμενοι σε παλιότερη απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Στο πλαίσιο αυτό, τον Αύγουστο, το ΣτΕ με την απόφαση 3191/2015 έκρινε  ότι "η αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών εντός Ελλάδας στην οποία στηρίχθηκε η ανάκληση των τεχνικών μελετών δεν εξηγεί γιατί απορρίπτονται ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των
δοκιμών. Αλλά και επειδή μόνον το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών δοκιμών στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Outotec".

Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Λίγη ώρα αργότερα το ΥΠΑΠΕΝ απάντησε στη απόφαση του ΣτΕ, αναφέροντας πως θα εξετάσει εκ νέου την υπόθεση με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

H Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.

Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.