Μπλόκα και συγκεντρώσεις από τον Έβρο έως την Κρήτη για τους αγρότες

Κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου έκλεισαν με τα τρακτέρ την Τετάρτη οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που προωθεί η κυβέρνηση

Από χθες το μεσημέρι, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στους δρόμους, και χτυπούν «καμπανάκι» στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «Θα κόψουμε την Ελλάδα στα δύο» και καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις «εξοντωτικές διατάξεις για τους αγρότες», όπως υποστηρίζουν, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τέτάρτης, εγκλωβισμένος παρέμεινε για περισσότερες από δώδεκα ώρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε κτίριο που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή.

Όσον αφορά στο μέτωπο των μπλόκων στα Τέμπη περίπου 1000 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα εκατέρωθεν της εθνικής οδού. Το μπλόκο καλεί το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην κοιλάδα, εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων που έχουν στηθεί ή θα στηθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Μέχρι τότε τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά όπως δηλώνουν με έμφαση οι αγρότες, αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους.

Νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στη Λακωνία και συγκεκριμένα ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Μάνης, αφού χαιρετίζει το μπλόκο των αγροτών του Ευρώτα, καλώντας μέλη του και μη, να βγουν στους δρόμους και να στήσουν μπλόκο στην περιοχή της Λίμνης κοντά στο χωριό Αιγιές, επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες από τα χωριά του αργολικού κάμπου με 15 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα βγήκαν στο δρόμο με μαύρες σημαίες κι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη του Άργους

Λίγο πριν από τις 5.00 το απόγευμα της Τετάρτης αποχώρησαν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα, οι οποίοι από νωρίς το πρωί παρέταξαν τα 500 τρακτέρ και αγροτικά τους οχήματα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Η παρουσία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν συμβολικής σημασίας και είχε ως στόχο να ενδυναμώσει και την κινητοποίηση των αλιέων του Νομού, οι οποίοι από νωρίς το είχαν έρθει με τα καΐκια τους στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Μπλόκα σε όλη τη χώρα: Το «Κιλελέρ» του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα κατευθύνθηκαν στα διόδια Μαλγάρων, όπου έστησαν το μπλόκο τους, το οποίο θα διατηρήσουν για «όσο απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο», όπως τόνισε ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης.

Στο μεταξύ, ύστερα από την αποχώρηση των αγροτών και κτηνοτρόφων του δήμου Δέλτα, οι αλιείς στη συνέλευσή τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους από το Θερμαϊκό Κόλπο, ανανεώνοντας ωστόσο το ραντεβού τους με τη Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της Agrotica.

Σε κατάληψη της Εγνατίας οδού στο κόμβο των Κερδυλλίων προχώρησαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 700 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα. Σε δήλωσή του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καλώντας τους πολίτες «να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών, ώστε να γίνουν τα μπλόκα των Ελλήνων πολιτών», ενώ ο συνδικαλιστής από το Παγγαίο Καβάλας Τρύφωνας Αράπογλου ανέφερε ότι για σήμερα σχεδιάζεται αποκλεισμός του οδοστρώματος και στις δύο κατευθύνσεις.

Συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς αποφάσισαν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, με τον κ. Χρήστο Γκόντια, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου κατάρτιση του με τη συμβολή των αγροτών. Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχώρησε σε συμβολικούς αποκλεισμούς. 

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από το τελωνείο του Προμαχώνα προχώρησαν οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αντιδρώντας στα μέτρα της Κυβέρνησης. Ο δρόμος έκλεισε για δέκα λεπτά, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα, μιας και η κίνηση δεν ήταν και πολύ μεγάλη εκείνη την ώρα.

Επίσης, σε αποκλεισμούς προχωρούν στον κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στην Χαλκηδόνα, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων ανέφερε ότι σήμερα αναμένεται αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή, ενώ αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ σήμερα στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, μετά από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Στην Ημαθία, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πρωτοβουλίας Αγροτών, αλλά και άλλων ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων, έστησαν μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αυτό στο Νισέλη Αλεξάνδρειας ενισχύεται διαρκώς.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος. Δυτικά της Θεσσαλονίκης, έχει στηθεί το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς.

Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν οι αγρότες της Κρήτης, συμβολικά, το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν, υπό βροχή, έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και ανέβασαν στα σκαλοπάτια, μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, ένα τρακτέρ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Όπως υποστηρίζουν, θεωρούν ότι τα νέα μέτρα της φορολογίας και της ασφάλισης των αγροτών «αποτελούν ταφόπλακα του κλάδου και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να εφαρμοστούν».

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ, στο Ηράκλειο, από μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης της νομαρχιακής γραμματείας της.

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Την πλατεία Δημαρχείου στην πόλη της Ρόδου κατέλαβαν το μεσημέρι της Τετάρτης, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς.

Άνοιξαν τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι χθες το πρωί κατέβηκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Στα Ιωάννινα επέστρεψαν χωρίς τα γεωργικά μηχανήματα στις 18:00, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φορείς και οργανώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης.