Εύφημο μνεία σε στελέχη ΕΦ που εργάστηκαν για το ΝΟΡΑΤΛΑΣ
<p>Από τον υπουργό Αμύνης της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαΐδη</p>
Εύφημο μνεία για την εξαιρετική και κυρίως απολύτως ασφαλή εργασία τους στη διαδικασία ανασκαφής για την ανεύρεση των οστών των ηρωικών Καταδρομέων της Α’ Μοίρας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κατά τη συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas «Νίκη – 4» απένειμε ο Υπουργός Αμύνης της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης σε στελέχη της Διμοιρίας Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΔΕΝΞ-EOD) της Εθνικής Φρουράς, που συμμετείχαν στις εργασίες αυτές..
Ο Χρ.Γωκαΐδης στο χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη τα στελέχη της προαναφερθείσας ΔΕΝΞ-EOD, που ανήκουν στο Όπλο του Μηχανικού, γιατί όπως σημείωσε: «αθόρυβα, ακούραστα και με παραδειγματική αφοσίωση στο καθήκον συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή ολοκλήρωση μιας καθόλα επικίνδυνης και δύσκολης αποστολής», τόνισε τα εξής:
«Χάρη και στη δική σας προσπάθεια μπορούμε σήμερα να αποδώσουμε στις οικογένειες και στους συγγενείς, τα οστά των πεσόντων Καταδρομέων για να ταφούν, με καθυστέρηση 41 χρόνων, με τις πρέπουσες τιμές, όπως αρμόζει σε ήρωες». Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Παρ’ όλες τις αντιξοότητες καταφέρατε επάξια να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας, προβάλλοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Εθνικής Φρουράς και το ήθος των στελεχών της. Με τον επαγγελματισμό και το ζήλο που επιδείξατε κερδίσατε δικαίως τα συγχαρητήρια, αλλά και τα θετικά σχόλια όλων των εμπλεκομένων. Γι΄ αυτό και σήμερα σας απονέμεται η εύφημος μνεία ως μια ελάχιστη ηθική αμοιβή για το εξαιρετικό έργο που έχετε επιτελέσει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος Noratlas «Νίκη – 4» που συνετρίβη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, ανήκε στη δύναμη της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας, και εβλήθη από φίλια πυρά κατά λάθος στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων του Ιουλίου του 1974 εναντίον των Τούρκων εισβολέων. Αποτέλεσμα της συντριβής του ήταν να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό, ήτοι το τετραμελές πλήρωμά του και οι 28 εκ των Καταδρομέων της Α’ Μοίρας που μετέφερε, εκτός ενός ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα αλλά επέζησε πηδώντας χωρίς αλεξίπτωτο από το φλεγόμενο αεροσκάφος, λίγα δευτερόλεπτα προτού αυτό συντριβεί στο έδαφος.
Με την ένταση της στιγμής και λόγω του ότι δεν είχε κηρυχθεί επισήμως πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ελήφθη τότε η απόφαση να «θαφτούν» άρον-άρον τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφος με όλο το περιεχόμενό τους (νεκρούς, πυρομαχικά που μετέφερε κ.λπ), ώστε έτσι να…«εξαφανιστούν» τα ίχνη της ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις!
Τώρα λοιπόν, για την ακρίβεια εδώ και μερικούς μήνες, ξεκίνησε η διαδικασία της για την ανεύρεση των συντριμμιών του αεροσκάφους και της ταυτοποιήσεως των οστών των νεκρών καταδρομέων που υπήρχαν σε αυτό με τη μέθοδο του DNA, διαδικασία που απέφερε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα και συνεχίζεται στα εργαστήρια.
Λ.Σ.Μ.