Του Νικόλα Ψαρρά-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε ορμητήριο για την επέκταση του ριζοσπαστικού Ισλάμ σε όλα τα Βαλκάνια επιχειρεί να μετατρέψει τη Θράκη ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη βοήθεια του τουρκικού προξενείου, του μειονοτικού κόμματος DEB, αλλά και μουσουλμάνων πρώην βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να ενσπείρει μίσος ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής, με πιο πρόσφατη απόπειρα τις εκδηλώσεις της 29ης Ιανουαρίου για την «Ημέρα εθνικής αντίστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»!  Κι όλα αυτά ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται να... κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, καθώς από καιρό έχει πάψει να ασχολείται με όσα γίνονται στη Θράκη και αφήνει ουσιαστικά μόνο τις υπηρεσίες ασφαλείας να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους κινδύνους. Ολα τα εξτρεμιστικά στοιχεία της περιοχής έστησαν μια «γιορτή» στην αίθουσα της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», με ομιλητές γνωστά φερέφωνα της Αγκυρας.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Αφορμή ήταν η συμπλήρωση 28 χρόνων από την 29η Ιανουαρίου 1988, όταν μεμονωμένα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας έγιναν πρωταγωνιστές επεισοδίων με αφορμή την απαγόρευση του όρου «τουρκικός» από σωματεία και συλλόγους της θρησκευτικής μειονότητας. Η πλέον εμπρηστική τοποθέτηση έγινε από τον ψευδομουφτή Ξάνθης και πρόεδρο της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», Αχμέτ Μέτε, ο οποίος ευθέως έθεσε το αίτημα: «Υπάρχει εδώ μια κοινότητα. Η κοινότητα αυτή είναι τουρκομουσουλμανική και επιθυμεί να ζήσει ως τουρκομουσουλμανική». Η ευθεία αυτή πρόκληση συνοδεύτηκε από μια επίθεση εναντίον του ελληνικού κράτους, με αφορμή τα γεγονότα του 1988, αλλά και με κραυγές περί δήθεν περιορισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Από την εποχή των γεγονότων πέρασαν πολλά χρόνια. Τι συνέβη λοιπόν; Μήπως τοποθετήθηκαν στη θέση τους οι πινακίδες που είχαν τη λέξη “τουρκική”; Μήπως επανήλθαν στη θέση τους οι μουφτείες, τα βακούφια και τα σχολεία μας, που μας τα είχαν αφαιρέσει; Ούτε αυτά έγιναν. Τι συνέβη λοιπόν μέσα σε τόσα χρόνια; Δυστυχώς, δεν έγινε καμία προσπάθεια να αποδοθούν αυτά τα δικαιώματα. Υπήρχε η προσδοκία να ξεχάσει η μειονότητα αυτό το θέμα. Να ξεχάσει η μειονότητα. Μα γιατί, σου λέει, να δώσουμε εμείς δικαιώματα; Πολιτικές που κατατείνουν στο να ξεχαστούν, υποσχέσεις για παροχή, για άδεια τουαλέτας, για την οποία γίνεται και γιορτή, ενώ ξέρετε πως ακόμη και στις πιο πίσω χώρες του κόσμου δεν χρειάζεται άδεια. Για αυτό λοιπόν αυτά που δίνονται δεν είναι δικαιώματα. Εμείς επιθυμούμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Ζητάμε να σπουδάζουν όχι αποκοπτόμενα από την αγκαλιά της μητέρας τους και με χίλια βάσανα, αλλά στην ίδια τους την πατρίδα. Ζητάμε να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα και να μιλάνε πολύ καλά τα ελληνικά. Στα σχολεία μας, τα τουρκικά και τα ελληνικά δεν διδάσκονται ολοκληρωμένα. Ζητώντας δίγλωσση εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία μας, τι πετύχαμε; Εχουμε παράπονα. Πού είναι το κράτος μας όταν τα θέτουμε αυτά;».

ΕΚΛΟΓΕΣ

Η τοποθέτηση αυτή, που αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της Συμφωνίας της Λωζάννης, έγινε ενώπιον του Μουσταφά Αλή Τσαβούς, προέδρου του τουρκοκόμματος DEB, το οποίο ετοιμάζεται για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές, του αντιπεριφερειάρχη Μουσταφά Κατραντζή, της αντιδημάρχου Κομοτηνής, Σιμπέλ Μουσταφάογλου, του δημάρχου Μύκης, Τζεμίλ Καμπζά, του δημάρχου Αρριανών, Ριντβάν Αχμέτ, και άλλων Ελλήνων πολιτών, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, που χειροκροτούσαν τα περί «τουρκομουσουλμανικής» μειονότητας. Οι ομιλητές, λίγο-πολύ, επιχείρησαν να εξομοιώσουν τα γεγονότα του 1988 με τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, όταν 16 συμπατριώτες μας σκοτώθηκαν, δεκάδες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμών, ολόκληρες γειτονιές Ελλήνων της Πόλης ισοπεδώθηκαν, καταστράφηκαν χιλιάδες μαγαζιά και συρρικνώθηκε δραματικά ο ελληνισμός, που ξεπερνούσε τις 100.000 ψυχές.  «Οι άνθρωποι αυτοί επιχείρησαν να στήσουν τα δικά τους “Σεπτεμβριανά”. Η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κορυφαίο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας, με βαθιά γνώση του Μειονοτικού: «Η Αγκυρα προσπαθεί να καλλιεργήσει στη μειονότητα τον μύθο του αδικημένου, που ξεσηκώνεται και διεκδικεί την ταυτότητά του. Το χειρότερο όμως είναι ότι λόγω γεωγραφικής θέσης η Τουρκία θεωρεί ότι η Θράκη είναι το καλύτερο σημείο για να οργανώσει τη διείσδυσή της σε όλα τα Βαλκάνια».  Κεντρικό ρόλο, όπως πληροφορούνται τα «Π», στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζει μουσουλμάνος πρώην βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος ταξιδεύει συχνά στην Τουρκία, συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του κόμματος του Ερντογάν (AKP), ενώ πρόσφατα επισκέφθηκε τη Βουλγαρία με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, προκειμένου να αναμειχθούν στην εκλογή τοπικού μουφτή. Ορισμένες μάλιστα από αυτές τις «δραστηριότητές» του δεν διστάζει να τις φιλοξενεί και στην ιστοσελίδα του στο facebook με ιδιαίτερη περηφάνια, προφανώς επειδή αισθάνεται πιο Τούρκος κι από τους Τούρκους.

Το «φάουλ» διευθύντριας του ΕΚΑΒ

Οι υπηρεσίες ασφαλείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αδράνεια που επιδεικνύει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και άλλες κρατικές υπηρεσίες αναφορικά με τη Θράκη, με χαρακτηριστική την περίπτωση που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, όταν η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης απευθύνθηκε στον... ψευδομουφτή Ξάνθης προσφωνώντας τον μάλιστα «σεβασμιότατο», προκειμένου να του ζητήσει υλικό για τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ο άνθρωπος που μεσολάβησε στη διευθύντρια για να ζητήσει ουσιαστικά την ενίσχυση του νοσοκομείου με 20.000 ευρώ (σ.σ.: τόση είναι η αξία των μηχανημάτων τα οποία του δήλωσε ότι έχει ανάγκη) ήταν μουσουλμάνος γιατρός, μέλος του «Τουρκικού Συλλόγου Επιστημόνων». Αυτός τουλάχιστον είναι ο ισχυρισμός που προέβαλε όταν της ζητήθηκαν αρμοδίως εξηγήσεις για την κίνησή της αυτή. Ωστόσο, πέραν του ρόλου που διαδραματίζουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία, το γεγονός ότι μια διευθύντρια νοσοκομείου απευθύνεται σε έναν συνεργάτη της Αγκυρας και εχθρό του ελληνικού κράτους είναι έτσι κι αλλιώς εξοργιστικό. Και αποδεικνύει το μέγεθος της άγνοιας κινδύνου που χαρακτηρίζει σε ένα μεγάλο βαθμό τον κρατικό μηχανισμό, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, οπότε τα ηνία της διακυβέρνησης έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, είναι γνωστή η ιδεοληψία με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που έχει δώσει επιπλέον «αέρα» στα πανιά της Αγκυρας.