Ενίσχυση στις υπηρεσίες του Χαμόγελου του Παιδιού
<p>Βαρύτητα στην προσφυγική κρίση</p>
Σε ενίσχυση και διεύρυνση των υπηρεσιών του στο Βόρειο Αιγαίο για την ευρύτερη κάλυψη των αναγκών των παιδιών, με έμφαση στους πρόσφυγες και μετανάστες, προχωράει το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Το Χαμόγελο στο Αιγαίο», στο πλαίσιο της οποίας θα λειτουργήσει Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη με επιχειρησιακό κέντρο και κινητή ιατρική μονάδα νεογνών και παιδιών εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα τελευταίας τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, ο εθελοντικός οργανισμός θα συνδράμει στην οργάνωση και υλοποίηση χώρων προστασίας παιδιών στα πέντε hot spots και στα δύο κέντρα μετεγκατάστασης.
Το σχέδιο δράσης αφορά και τη λειτουργία κόμβων ενημέρωσης στις γραμμές υποστήριξης «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» και «Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», με στόχο την προστασία κυρίως των ασυνόδευτων παιδιών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εξαφανιστούν και να πέσουν θύματα διακίνησης ή εμπορίας. Επίσης, θα γίνεται διανομή φυλλαδίων με βασικές πληροφορίες σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και φαρσί), θα υπάρχει πίνακας πληροφοριών στα hot spots με ανάρτηση σημαντικών πληροφοριών για παιδιά που αγνοούνται ή αναζητούνται και θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός «Amber Alert Hellas» σε περίπτωση εξαιρετικά ανησυχητικής εξαφάνισης παιδιού μέσω του συστήματος ειδοποίησης European Child Alert Automated System (ECAAS).
«Στη δεινή κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας προστίθεται μια προσφυγική κρίση που πλήττει ιδιαίτερα τα παιδιά. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” διευρύνει τις δράσεις του για να στηρίξει όλα τα παιδιά στη Λέσβο», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.
Όπως επισήμανε εξάλλου ο κ. Γιαννόπουλος, ήδη μέσα από τη λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης το «Χαμόγελο του Παιδιού» λαμβάνει σε καθημερινή βάση καταγγελίες και κλήσεις βοήθειας για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, είναι ασυνόδευτα ή διατρέχουν κίνδυνο εκμετάλλευσης ή εμπορίας, αλλά και παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται κατευθύνσεις και υποστήριξη. Ο οργανισμός παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη αυτών των καταγγελιών.
Το σχέδιο «Το Χαμόγελο στο Αιγαίο» υλοποιείται από το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, όπως είναι το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Επόμενος στόχος του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι να λειτουργήσει στη Λέσβο και ένα σπίτι για τη διαμονή παιδιών.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν και τα ετήσια στατιστικά των δράσεων του Οργανισμού για το 2015. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το 2015 ο εθελοντικός οργανισμός υποστήριξε 95.701 παιδιά και τις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα έλαβε 272.881 κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, από τις οποίες 39.793 ήταν κλήσεις για ιδιαίτερα σοβαρά θέματα παιδιών. Επίσης, έγιναν 114 επιτόπιες παρεμβάσεις για 156 παιδιά σε άμεσο κίνδυνο, ενώ υποβλήθηκαν 128 αιτήματα φιλοξενίας στα σπίτια για 186 παιδιά και 988 καταγγελίες για συνολικά 1.975 παιδιά. Εξάλλου, η οργάνωση διαχειρίστηκε και 141 σοβαρά περιστατικά εξαφανίσεων παιδιών. Επίσης, υποστηρίχθηκαν 1.907 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ 1.409 παιδιά διακομίστηκαν πανελλαδικά με τις κινητές ιατρικές μονάδες. Περίπου 13.000 νοσηλευόμενα παιδιά στα νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας υποστηρίχθηκαν και 15.038 παιδιά εξετάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικής ιατρικής. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει και 12.828 παιδιά και τις οικογένειές τους με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Επίσης, υλοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε 41.635 μαθητές και 19.117 γονείς και εκπαιδευτικούς.