Η Σερβία απειλεί με χάος από μετανάστες την Ελλάδα
<p>Φόβοι ότι θα κλείσει τα σύνορα για τους Αφγανούς</p>
Κανένας Αφγανός δεν περνάει από τις 11 το πρωί από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας απαγορεύουν πλέον τη διέλευσή τους. Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους πρόσφυγες οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών. Οι Αφγανοί μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα μετά την απόφαση της Σερβίας να μην τους δεχθεί.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή για όσους επιτρέπεται η διέλευση -Σύρους και Ιρακινούς- είναι εξαιρετικά αργή καθώς περνάνε περίπου 100 άτομα ανά ώρα. Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη όπου βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα ενώ άλλα 4.000 που αποβιβάστηκαν από 80 λεωφορεία που ήρθαν από Αθήνα, αναμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.
Πάντως, από χθες το απόγευμα, η διέλευση από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα γίνονταν με το «σταγονόμετρο» αφού από τις 4 μ.μ. μέχρι σήμερα το πρωί, είχε επιτραπεί η διέλευση σε μόλις 100 άτομα. Επιπλέον, οι πρόσφυγες μπορούν να περάσουν με το διαβατήριο ή με την ταυτότητά τους και όχι μόνο με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν πάρει από τις ελληνικές αρχές.
Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Μαρί Ελισαμπέτ Ινγκρές (Marie - Elisabeth Ingres) εκφράζει την έντονη ανησυχία της οργάνωσης "εξαιτίας των πρόσθετων περιορισμών που εφαρμόζονται από σήμερα στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν". "Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν περίπου το 30 % των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς έχουν πραγματικά οδυνηρές ιστορίες με απειλές, διώξεις και θάνατο, οι οποίες τους ανάγκασαν να διαφύγουν από την πατρίδα τους. Η υπάρχουσα υποδομή στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών των εξαιρετικά ευάλωτων αυτών ανθρώπων είναι ήδη ανεπαρκής, χωρίς κανένα σαφές σχέδιο ανταπόκρισης. Είναι προφανές ότι η σημερινή απόφαση έχει ληφθεί με ελάχιστη ή χωρίς καμία προειδοποίηση προς την Ελλάδα. Τώρα πλέον που οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα τρόπο για να ζητήσουν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ασαφές πού θα πάνε και σε ποιες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση" δηλώνει η κ.Ινγκρές.