Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 103ης επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως των Ιωαννίνων την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, ενώ τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκη ΠΝ.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η παρέλαση σχολείων, οργανώσεων και στρατιωτικών τμημάτων, παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε δήλωσή του ο ΑΝΥΕΘΑ μετά το πέρας της παρελάσεως τόνισε: «Αυτή η μέρα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για όλη την Ελλάδα. Δείχνει τη δυνατότητα που έχουμε οι Έλληνες ενωμένοι να τα βγάζουμε πέρα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Νομίζω ότι θα πρέπει να πούμε ότι θα έχουμε αλλάξει σελίδα, όταν η Ήπειρος θα βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξής της».

Η πόλη των Ιωαννίνων, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό στις 21 Φεβρουαρίου 1913, στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού πολέμου, με πρώτη μονάδα που εισήλθε σε αυτήν τους Εύζωνες του 9ου Τάγματος Ευζώνων του Ήρωος Ταγματάρχου (ΠΖ) Βελισσαρίου, ο οποίος μερικούς μήνες αργότερα σκοτώθηκε ξκαι ο ίδιος επικεφαλής της μονάδος του πολεμώντας του Βουλγάρους στο Β’ Βαλκανικό πόλεμο.

 

Λ.Σ.Μ.