Του Θανάση Φουσκίδη – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί η ενότητα και η συνοχή να βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας της νέας «γαλάζιας» ηγεσίας και του συνόλου των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο οι φατρίες και οι τάσεις στο εσωτερικό της παράταξης κάθε άλλο παρά έχουν εξαφανιστεί. «Βρίσκονται απλώς εν υπνώσει, λόγω της δυναμικής του νέου αρχηγού και των πολιτικών εξελίξεων», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έμπειρος κομματικός παράγοντας.  Είναι χαρακτηριστικό πως, ενόψει της διενέργειας του συνεδρίου, αλλά και της εξαγγελίας για δραστική μείωση των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, κάνουν δειλά-δειλά την επανεμφάνισή τους τα φαινόμενα ομαδοποιήσεων στο «γαλάζιο» στελεχιακό δυναμικό, με τη μακρά παράδοση της Ν.Δ. στον συγκεκριμένο... τομέα να δημιουργεί εύλογο ενδιαφέρον για το άμεσο μέλλον.  Ηδη, το πρώτο μέτωπο σχηματίστηκε από τους «αντιφρονούντες» της ΟΝΝΕΔ (με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο, Σάκη Ιωαννίδη), οι οποίοι διαφώνησαν με την επιλογή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκλογής νέου επικεφαλής. Ο πυρήνας αυτός είχε στηρίξει ανοικτά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές κάλπες και πλέον, εκτός των ζυμώσεων για την επόμενη μέρα στην οργάνωση, ιχνηλατεί το τοπίο για τη δραστηριοποίησή του και στο συνέδριο του κόμματος.  

ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ

Την ίδια ώρα, σε συζητήσεις για τη στάση που θα κρατήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι εκπρόσωποι της λεγόμενης «δεξιάς τάσης», οι οποίοι υπογραμμίζουν -έστω και ψιθυριστά- τις πρώτες διαφορετικές προσεγγίσεις τους σχετικά με την αντιπολιτευτική γραμμή του συστήματος Μητσοτάκη. Βασικό σημείο τριβής είναι το Προσφυγικό, το οποίο διά στόματος του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά το μοναδικό πεδίο στο οποίο η Ν.Δ. θα μπορούσε να υιοθετήσει μια συναινετική πολιτική. Σύμφωνα με τους εν λόγω βουλευτές, η Ν.Δ. δεν θα έπρεπε να συνδεθεί επ’ ουδενί με τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στις τοπικές κοινωνίες η δημιουργία των hot spots. Αντίθετα, πιστεύουν ότι «πρέπει να αναδειχθούν στο έπακρο οι κωμικοτραγικοί χειρισμοί και οι ευθύνες της κυβέρνησης για την υπάρχουσα κατάσταση». Tους συγκεκριμένους προβληματισμούς έχουν εκφράσει πρόσωπα όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς ωστόσο να επιθυμούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί αντιπαράθεσής τους με τον νέο αρχηγό.  Επιπλέον, βασικό στοιχείο στις αναλύσεις των θιασωτών της δεξιάς πτέρυγας είναι ο τρόπος έκφρασης και η δυναμική των θέσεών της στο εσωτερικό του κόμματος, μετά την επικράτηση της κεντρώας-μετριοπαθούς λογικής που αντιπροσωπεύει ο κ. Μητσοτάκης. «Δεδομένων των ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί, υπάρχει έντονη κινητικότητα στους λαϊκοδεξιούς, οι οποίοι αναζητούν νέο σημείο αναφοράς», τονίζουν οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ και προσθέτουν: «Αφού ο Γεωργιάδης έχει ταυτιστεί με τον αρχηγικό πυρήνα, είναι λογικό να επιδιώξουν κάποιοι να συσπειρωθούν γύρω από τον Μ. Βορίδη, που ούτως ή άλλως είχε εδώ και καιρό ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με βουλευτές όσο και με μια υπολογίσιμη μερίδα στελεχών». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο πρώην υπουργός εσχάτως έχει αυξήσει τα ερείσματά του σε όλες τις κλίμακες του «γαλάζιου» μηχανισμού, όπως στην Πολιτική Επιτροπή και την ΟΝΝΕΔ.  Ακόμα ένας γρίφος είναι η ομάδα των «καραμανλικών», που, παρά τα ανοίγματα της νέας ηγεσίας (όπως η τοποθέτηση του Γ. Κουμουτσάκου ως εκπροσώπου της Ν.Δ., η συμμετοχή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο οργανόγραμμα ως τομεάρχη, αλλά και η τοποθέτηση του Γιώργου Βλάχου ως γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου), είναι σαφές πως θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ευδιάκριτο στίγμα. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ρόλο-κλειδί στις παρασκηνιακές ζυμώσεις θα παίξουν για λογαριασμό αυτής της ομάδας κομματικοί παράγοντες που κινούνται κοντά στον Κ. Καραμανλή junior (που μοιραία θα αποτελέσει πλέον κεντρικό πυλώνα), αλλά και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ως παραδοσιακός γνώστης της «γαλάζιας» ανθρωπογεωγραφίας.  

ΣΥΝΔΕΣΗ

Την ίδια ώρα, θεωρείται βέβαιο πως ισχυρό αποτύπωμα θα επιχειρήσει να αφήσει στις διεργασίες του συνεδρίου και το άλλοτε κραταιό μπλοκ της Ντόρας Μπακογιάννη, που, όπως γίνεται αντιληπτό, έχει άμεση σύνδεση με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το οποίο λειτουργούσαν στο παρελθόν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Εξάλλου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, εμφανίζεται ενισχυμένη το πρώτο διάστημα της προεδρίας του αδελφού της, καθώς έχει λόγο και ρόλο στους ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς που αφορούν τις σχέσεις της ηγεσίας της Ν.Δ. με τον ευρωπαϊκό παράγοντα.  Το ίδιο ισχύει και για τους «πιστούς» του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι επικεντρώνουν τις όποιες επιδιώξεις τους στη στήριξη που παρείχε προεκλογικά ένα κομμάτι του συστήματος του Μεσσήνιου πολιτικού στον νέο αρχηγό. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από την προεδρία της Ν.Δ., ο «σαμαρικός» πυρήνας σκορπίστηκε στα τέσσερα σημεία του εσωκομματικού ορίζοντα, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια προσπάθεια επανασυγκρότησής του. Σε μεμονωμένες ζυμώσεις με κομματικά στελέχη και παλαιούς πολιτικούς φίλους τους προχωρούν πρόσωπα όπως ο πρώην διευθυντής της Ν.Δ. Κώστας Τσιμάρας, ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Αντώνης Οικονόμου και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο άλλοτε διευθυντής του Μαξίμου, Κώστας Μπούρας.

Η ομάδα κρούσης

Ο επικείμενος περιορισμός των μελών της Πολιτικής Επιτροπής (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τα 500 και πλέον μέλη αυτά θα μειωθούν περίπου στο μισό), στην οποία οι ισορροπίες ήταν το μεγαλύτερο δείγμα εσωκομματικής δύναμης των λεγόμενων κορυφαίων, δημιουργεί πρωτόγνωρες συνθήκες όσον αφορά τη διενέργεια της κορυφαίας «γαλάζιας» εσωκομματικής διαδικασίας και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν τα «γαλάζια» στελέχη. «Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η μορφή του εσωκομματικού παζαριού που παραδοσιακά λάμβανε χώρα στα συνέδρια. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να περιορίσει σημαντικά αυτά τα φαινόμενα στην κατεύθυνση που κινούνται οι αποφάσεις του», επισημαίνουν οι μυημένοι στα νεοδημοκρατικά μυστικά. Ως εκ τούτου, και προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και αμφισβητήσεις των ενεργειών του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους πρώτους κιόλας μήνες της αρχηγίας του, η άτυπη ομάδα κρούσης του προέδρου της Ν.Δ. για τα εσωκομματικά έχει αναλάβει ήδη δράση. Ο λόγος για τον διαχρονικό συνεργάτη του, Θανάση Νέζη, που συντονίζει το σύνολο των σχετικών πρωτοβουλιών, τον Ελπιδοφόρο Παπανικολόπουλο, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα στην ΟΝΝΕΔ, τον γραμματέα Οργανωτικού, Βασίλη Σπανάκη, και τον γραμματέα Αυτοδιοίκησης, Τάσο Γαϊτάνη.