Εκπαίδευση και εγχειρίδια για τον εντοπισμό «υποψήφιων» τζιχαντιστών
<p>Οδηγός κατά εξτρεμιστών - Συναγερμός στην κυβέρνηση</p>
του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τις ανεξέλεγκτες πλέον ροές μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας και τον εγκλωβισμό και τη διάχυση ανά την επικράτεια χιλιάδων Σύρων, Αφγανών και Ιρακινών, μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας και την απροθυμία κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τους φιλοξενήσουν στα εδάφη τους.
Η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός των ελληνικών Αρχών δεν αφορούν μόνο στη διαχείριση του όλου προβλήματος, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και πληροφορίες ότι στις ορδές των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες εξτρεμιστών ισλαμιστών και τζιχαντιστών, τα οποία ενδεχομένως να επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να στρατολογήσουν στις τάξεις τους νέα μέλη, αξιοποιώντας την «κλειστή» κοινότητα των hot spots – η λειτουργία των οποίων μόλις ξεκίνησε.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγους μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε ερώτηση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που κατά χιλιάδες αποβιβάζονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είχε αναφέρει: «Θα ήταν ανόητο να πει κανείς “όχι, δεν έχουν μπει τζιχαντιστές”».
Στην κατεύθυνση αυτή και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μεταβληθεί σε χώρα-φυτώριο τζιχαντιστών, το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, προχωρά στην υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και συγκεκριμένα του Eλληνα επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 145.000 ευρώ, αφορά στην κατάρτιση του προσωπικού που εργάζεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο και ασχολείται με ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα δεν θα απευθύνεται μόνο στο προσωπικό ασφαλείας (αστυνομικούς) και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά και σε κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς και εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, με σκοπό να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης αυτών των ανθρώπων και να τους μάθει τρόπους αντιμετώπισής της.
Με άλλα λόγια, στόχος είναι να επιτευχθεί η ενίσχυση της αντίστασης στην εξτρεμιστική ιδεολογία και, κατ’ επέκταση, η προστασία των ευάλωτων ομάδων από τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση στην τρομοκρατία.
Βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η έκδοση ενός εγχειριδίου (6.000 κομμάτια αρχικά), που θα κυκλοφορήσει και σε μορφή οδηγού τσέπης, θα περιέχει οδηγίες για τους τρόπους πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης και θα διατίθεται στους επαγγελματίες πρώτης ανταπόκρισης για αμιγώς επιχειρησιακή χρήση. Συγκεκριμένα, σε κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, σε όσους απασχολούνται στον τομέα της Υγείας, αστυνομικούς, στο προσωπικό των φυλακών και σε όσους εργάζονται στη δικαστική επιτήρηση.
Αν και οι εν λόγω επαγγελματίες δεν δραστηριοποιούνται όλοι στον τομέα της ασφάλειας, είναι συχνά οι πλέον κατάλληλοι για να αναγνωρίζουν τα άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης, καθώς είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και έρχονται συχνά σε επαφή με αυτές τις ομάδες.
Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι σχετικές δράσεις αναμένεται να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν στρατολογηθεί ακόμα και να εγκαταλείψουν τον εξτρεμισμό. «Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν άτομα με ριζοσπαστική στάση να απεμπλακούν, να αποκηρύξουν τη βία, χωρίς να αποποιηθούν την ιδεολογία που τη στηρίζει, αλλά και να αποριζοσπαστικοποιηθούν», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.
Συντονισμός του έργου με σφραγίδα Αβραμόπουλου
Η έκδοση του εγχειριδίου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, αν και προωθείται με καθυστέρηση, δεδομένου ότι η πρόσκληση για την υποβολή των σχετικών προτάσεων για την ανάληψη του έργου έγινε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε στις 24 του μήνα, ενώ η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016.
«Θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί η σχετική πρωτοβουλία, προκειμένου το εγχειρίδιο να έχει σταλεί στους εργαζομένους στα hot spots, όπως επίσης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η σχετική εκπαίδευσή τους», αναφέρουν κρατικά στελέχη που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα. Σημειώνεται πως οι πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού συντονίζονται από τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην ατζέντα του οποίου για το ζήτημα της ασφάλειας (που παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο, με την τρομοκρατία να είναι στις υψηλές προτεραιότητες) προβλέπεται σειρά δράσεων, μία από τις οποίες είναι η πρόληψη κατά της ριζοσπαστικοποίησης.
Και όλα αυτά την ώρα που ισλαμιστές μαχητές του ISIS μπορεί να βρίσκονται ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως ανέφερε πριν από λίγους μήνες ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χόρχε Φερνάντες Ντίαζ, ύστερα από πληροφορία που έφτασε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι 4.000 μυστικοί τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν φτάσει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προσποιούμενοι τους μετανάστες.