Του Γιώργου Νόκου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με ένα επίθετο που φτάνει στις αρχές του 19ου αιώνα και με άριστες σπουδές, θα περίμενε κανείς ο γιος του Θεόδωρου Πάγκαλου να βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο της πολιτικής. Ωστόσο, ο 27χρονος Λύσανδρος κάθε άλλο παρά πολιτική σταδιοδρομία επιθυμεί να ακολουθήσει, αφού τον κέρδισαν τα ταμπλό και η «σπυριάρα», όπως αποκαλούν συχνά την μπάλα του μπάσκετ. Ο Πάγκαλος junior, μάλιστα, καταφέρνει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, αφού στη χώρα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, τη Μεγάλη Βρετανία, όπου βρίσκεται και παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην προπονητική, το μπάσκετ κάθε άλλο παρά αγαπημένο άθλημα είναι. Κι αυτό γιατί οι Αγγλοι μάλλον συγκινούνται περισσότερο από το ποδόσφαιρο ή ακόμα και το χόκεϊ και το κρίκετ.

Ο γιος του πρώην υπουργού από τον γάμο του με την καθηγήτρια πανεπιστημίου Ιωάννα Καυταντζόγλου μεγάλωσε την εποχή που ο Θεόδωρος Πάγκαλος μεσουρανούσε στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, κατέχοντας κορυφαίες θέσεις στα υπουργικά συμβούλια του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90 πρόβαλλε ως ένας από τους δυνάμει διαδόχους του Α. Παπανδρέου, πριν κάνει την εμφάνισή του ο Κ. Σημίτης.

Τα σχολικά χρόνια του Λύσανδρου συνδυάστηκαν με το μεγάλο «φυτώριο» των πολιτικών στην Ελλάδα, το Κολλέγιο Αθηνών, όπου τα παιδιά υπουργών και βουλευτών κάθονται στο ίδιο θρανίο με τους γόνους μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών, βλέποντας το μέλλον να ξεδιπλώνεται λαμπρό μπροστά στα μάτια τους. Ο Λύσανδρος Πάγκαλος έδειξε από τα μαθητικά του χρόνια την κλίση του στον αθλητισμό, συμμετέχοντας σε πολλές σχολικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως σε αγώνες σε ανώμαλο έδαφος. Σε έναν από αυτούς, μάλιστα, έτρεξε δύο ημέρες μετά τον γιο του Γκίκα Χαρδούβελη, Αγγελο, ο οποίος είναι έναν χρόνο μικρότερος.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Η επιλογή του γιου του πρώην υπουργού μετά το σχολείο δεν ήταν ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά το διάσημο Brighton της Μεγάλης Βρετανίας. Τίποτα στην αρχή δεν έδειχνε την πορεία που θα ακολουθούσε. Κι αυτό γιατί βάδισε για λίγο στα βήματα του πατέρα του, κάνοντας τις βασικές σπουδές του στην Ιστορία και την Πολιτική. Η συνέχεια, ωστόσο, ορίστηκε από τη μεγάλη του αγάπη. Η κατεύθυνση του μεταπτυχιακού του είναι η προπονητική της καλαθοσφαίρισης, με το όνειρο του Λύσανδρου Πάγκαλου, όπως ο ίδιος αναφέρει, να είναι μια θέση σε πάγκο ομάδας του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, εκεί όπου, όπως λένε οι μυημένοι, «παίζεται το πραγματικό μπάσκετ». Ο εν δυνάμει προπονητής βρίσκεται ήδη στο δεύτερο έτος των σπουδών του και, επειδή η πράξη διαφέρει πολύ από τη θεωρία, προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει στο προπονητικό team της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του πανεπιστημίου του. Στην αγωνιστική περίοδο του 2015 βρήκε μια θέση στον πάγκο των Brighton Panthers, στους αγώνες με το Πανεπιστήμιο του Sussex. Και μπορεί η ομάδα του Ελληνα εκκολαπτόμενου τεχνικού να έχασε μόλις για τρεις πόντους, εκείνος όμως αποκόμισε εμπειρίες που θα του είναι πολύτιμες για την καριέρα που ονειρεύεται. Το μπάσκετ στη Γηραιά Αλβιώνα μπορεί να είναι ένα παραμελημένο άθλημα, ωστόσο ο γιος του πρώην υπουργού με κάθε ευκαιρία υποστηρίζει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα εκτιναχθεί.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Λύσανδρος Πάγκαλος δεν ασχολείται μόνο επαγγελματικά με τον αθλητισμό, αφού είναι και πιστός φίλαθλος του Ολυμπιακού. Βαδίζοντας στα «ερυθρόλευκα» χνάρια του πατέρα του, όποτε έχει την ευκαιρία παρακολουθεί από κοντά την αγαπημένη του ομάδα, έχοντας μεγαλύτερη αδυναμία, φυσικά, στον μπασκετικό Ολυμπιακό. Αρκεί μόνο μια ματιά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί για να διαπιστώσει κανείς την αγάπη του για τους «ερυθρόλευκους», κάτι που φάνηκε ακόμα περισσότερο την περασμένη Κυριακή. Οταν ο Ολυμπιακός συμμετείχε στο Final 4 της Ευρωλίγκας στη Μαδρίτη και εκείνος παρακολουθούσε από τη Μεγάλη Βρετανία τις προσπάθειες της παρέας του Β. Σπανούλη και του Γ. Πρίντεζη για το τέταρτο τρόπαιο της Ευρωλίγκας.

Ενα όνομα, δύο ιστορίες

Ο Λύσανδρος Πάγκαλος έλκει την καταγωγή του από δύο ιστορικές οικογένειες της Ελλάδας. Από την πλευρά του πατέρα του, ο νεαρός προπονητής είναι δισέγγονος του Θ. Πάγκαλου, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας, που πρωταγωνίστησε στη στρατιωτική και πολιτική ζωή της χώρας για περίπου 15 χρόνια. Το ιστορικό επώνυμο του πατέρα του συνδυάζεται με το επίσης ιστορικό όνομα του παππού του από την πλευρά της μητέρας του. Ο λόγος για τον Λύσανδρο Καυταντζόγλου, φημισμένο αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα, που δημιούργησε πολλά από τα κτίρια που σήμερα κοσμούν την πρωτεύουσα, όπως το κτίριο Αβέρωφ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Πατησίων και το κτίριο του Αρσακείου που στεγάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.