Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το προσφυγικό καθώς ελήφθησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες ενώ η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Μετεγκατάτασης Προσφύγων στα Διαβατά και αύριο θα μεταβεί στα αντίστοιχα Κέντρα που δημιουργούνται στη Νέα Καβάλα του Δήμου Παιονίας Κιλκίς και στο Χέρσο του Δήμου Κιλκίς.

Για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί η κ. Τζάκη επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η διεύθυνση δημόσιας υγείας μετατράπηκε σε υπηρεσία 24ωρης λειτουργίας, γεγονός που σημαίνει ότι από το καλοκαίρι έχει οριστεί 8ωρο κυλιόμενο πρόγραμμα ετοιμότητας με την παρουσία ενός γιατρού, ενός επόπτη υγείας και ενός ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού κατά περίπτωση. "Στόχος είναι η πρόληψη και προαγωγή υγείας των πολιτών καθώς και η εξέταση της καταλληλότητας και της υγιεινής των τροφίμων που καταναλώνονται από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες" σημειώνει. Τονίζει δε ότι μπορεί αυτή τη στιγμή όλες οι Περιφερειακές Ενότητες να έχουν μόλις 14 γιατρούς (δέκα στη Θεσσαλονίκη, έναν στο Κιλκίς, έναν στη Χαλκιδική και δύο στις Σέρρες), ωστόσο είναι διατεθειμένοι όλοι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης να μεταβαίνουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες ώστε να συνδράμουν όπως πρέπει και εφόσον χρειαστεί. "Με τη διασπορά Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων σε άλλους νομούς, αντιλαμβάνεστε τι πρόβλημα θα αντιμετωπίσουμε. Παρόλα αυτά υπάρχει η προθυμία των συνεργατών μας, υπαλλήλων της Περιφέρειας" προσθέτει.


Παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες της αντιπεριφέρειας, στις οποίες αναφέρθηκε και κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπογραμμίζει ότι οργανώθηκε το υγειονομείο στο λιμάνι Θεσσαλονίκης το οποίο στελεχώθηκε με υγειονομικό προσωπικό και εφοδιάστηκε με εξοπλισμό, εκπαιδεύτηκαν οι γιατροί της υπηρεσίας μέσω των προγραμμάτων που υλοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ειδικά για την παροχή υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες, ορίστηκε γιατρός που σε καθημερινή βάση παρακολουθεί τις εγκυκλίους και το πρωτόκολλο αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων που εκδίδει το υπουργείο, καταγράφηκαν όλα τα πιθανά λοιμώδη νοσήματα που μπορεί να εμφανιστούν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης των προσφύγων καθώς και τα απαραίτητα φάρμακα για την αντιμετώπισή τους.

"Έχουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα το ότι ορισμένοι δηλώνουν μια χώρα καταγωγής που στην πραγματικότητα δεν είναι χώρα καταγωγής με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστούν οι πιθανότητες που έχει κάποιος να νοσήσει κάποιος από κάποιο νόσημα ώστε να το προλάβουμε" λέει και τονίζει: "μέσα από τη διαδικασία καταγραφής και από τη συνεννόησή μας με φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικούς συλλόγους των Περιφερειακών Ενοτήτων μπαίνουμε στην προσπάθεια να συγκεντρώσουμε τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστούν".

Ειδικότερα η κ. Τζάκη γνωστοποιεί ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχει γίνει παραγγελία στο υπουργείο για φάρμακα και εμβόλια για παιδιά που παραλήφθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου και έχουν ήδη έχουν διανεμηθεί. "Έχουμε επιπροσθέτως παραγγείλει δοκιμαστικά εμβόλια φυματίωσης που ακόμη δεν έχουμε παραλάβει. Η παραγγελία των παιδικών εμβολίων θα επαναληφθεί προκειμένου να καλύψουμε τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται στα κέντρα μετεγκατάστασης" σημειώνει. 

Τέλος, καταγράφονται οι πιστοποιημένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για λόγους συντονισμού με την αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας ενώ προσαρμόστηκε και το επικείμενο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών ώστε να ληφθούν μέτρα και στις περιοχές όπου διαμένουν πρόσφυγες προς αποφυγή διάδοσης ασθενειών.

Διαρκώς γεμάτος ο θάλαμος αναμονής των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Ειδομένη

Έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμη και μωρά, άνθρωποι που χρειάζονται τις πρώτες βοήθειες από το πολύωρο ταξίδι της προσφυγιάς, συνωστίζονται στο θάλαμο αναμονής των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", στην Ειδομένη.

"Ο κόσμος είναι πολύς. Ο καταυλισμός φτιάχτηκε για 1.500 άτομα, φέραμε υποδομές για τέσσερις χιλιάδες και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εδώ έντεκα χιλιάδες άνθρωποι. Έχουμε διαρκώς περιστατικά, όμως αυτό που κάνουμε είναι να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες. Σε περιπτώσεις σοβαρότερων περιστατικών, αυτά μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Κιλκίς ή το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Καθημερινά υπάρχουν 10 με 12 τέτοιες περιπτώσεις" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα".


Για την κατάσταση που επικρατεί σημειώνει ότι πράγματι στήνονται σκηνές ακόμη και πάνω σε νερά και ότι οι σκηνές δεν επαρκούν καθώς οι περισσότερες που υπάρχουν είναι καλοκαιρινές. "Χρειαζόμαστε καλές σκηνές" υπογραμμίζει, ενώ για τις ανάγκες σε ιατρικό υλικό διευκρινίζει ότι λόγω του ειδικού πρωτοκόλλου που υπάρχει για τα φάρμακα δεν συνιστάται η αποστολή φαρμάκων από τον κόσμο στην Ειδομένη αλλά η αποστολή χρηματικών δωρεών ώστε η οργάνωση να μπορεί να τα προμηθεύεται ανάλογα με τις ανάγκες που διαμορφώνονται κάθε φορά. "Χρειάζονται και εθελοντές για τη διανομή των τροφίμων και των λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης" αναφέρει και διαβεβαιώνει ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής στη διαχείριση των χημικών και μη τουαλετών.

Πάνω από όλα, τονίζει ότι "το θέμα πρέπει να λυθεί πολιτικά". "Δε γίνεται η Ευρώπη και οι γειτονικές χώρες να κλείνουν τα σύνορα χωρίς προειδοποίηση. Βρισκόμαστε σε ανθρωπιστική κρίση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη" προσθέτει.