Δραματική παραμένει η κατάσταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ειδομένη και την Αττική, με τους πρόσφυγες να συνεχίζουν να φτάνουν κατά εκατοντάδες κάθε μέρα, τη στιγμή που για την ΠΓΔΜ έχουν αποχωρήσει τις τελευταίες δύο μέρες μόνο 260 άνθρωποι.

Εκτός από την Ειδομένη, όπου περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι επί μέρες ζώντας σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, εξίσου τραγική είναι η κατάσταση στα κρύα νερά του Αιγαίου. 

Πρόφυγες φτάνουν συνεχώς από τα τουρκικά παράλια στιβαγμένοι σε βάρκες με συνέπεια τα ατυχήματα να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Εκτός από το πολύνεκρο ναυάγιο που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής, είναι ενδεικτικό πως από τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας το λιμενικό και η FRONTEX έχουν διασώσει από τα νερά του Αιγαίου 406 πρόσφυγες που είχαν βρεθεί στη θάλασσα!

Δείτε το ανακοινωθέν του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις διασώσεις:

Στον εντοπισμό και τη διάσωση εβδομήντα έξι (76) συνολικά αλλοδαπών προσφύγων προέβησαν, βραδυνές χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στην θαλάσσια περιοχή «ΚΑΡΦΑ» ν. Χίου, ακυβέρνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρου σκάφους προέβησαν στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω αλλοδαπών προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, όπου και συνελήφθησαν διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επίσης, στον εντοπισμό και τη διάσωση εβδομήντα ένα (71) συνολικά αλλοδαπών προσφύγων προέβησαν, βραδυνές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στην θαλάσσια περιοχή «ΒΟΚΑΡΙΑΣ » ν. Χίου, ακυβέρνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρου σκάφους προέβησαν στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω αλλοδαπών προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, όπου και συνελήφθησαν διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.
 
Ακόμα, εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα δύο (32) συνολικά αλλοδαπών προσφύγων προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στην θαλάσσια περιοχή «ΠΑΝΑΓΙΑ» ν. Οινουσσών, ακυβέρνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρου σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω αλλοδαπών προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, όπου και συνελήφθησαν διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.
Προανακρίσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.
 
*****
 
Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα έξι (46) αλλοδαπών προσφύγων προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Αγαθονησίου, λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. 
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση ανωτέρω αλλοδαπών προσφύγων, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Αγαθονησίου, συνελήφθησαν διότι στερούταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Προανάκριση διενεργείται από το Α' Λιμενικό Τμήμα Πυθαγορείου του Λιμεναρχείου Σάμου.
 
*****
Στον εντοπισμό και τη διάσωση ογδόντα έξι (86) αλλοδαπών προσφύγων προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, το ανωτέρω σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Αγαθονησίου, λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. 
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το ανωτέρω σκάφος προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση ανωτέρω αλλοδαπών προσφύγων, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Αγαθονησίου, συνελήφθησαν διότι στερούταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Προανάκριση διενεργείται από το Α' Λιμενικό Τμήμα Πυθαγορείου του Λιμεναρχείου Σάμου.
 
*****
 
Στον εντοπισμό και τη διάσωση ενενήντα πέντε (95) συνολικά αλλοδαπών προσφύγων προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΤΑΧΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ''.

Συγκεκριμένα, ανωτέρω πλωτό εντόπισε διαδοχικά στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Λέσβου, δύο (02) πνευστές μηχανοκίνητες λέμβους σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω αλλοδαπών προσφύγων, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μήθυμνας, συνελήφθησαν διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.