Φθηνότερο κατά 2,4% θα είναι φέτος το συνολικό κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, φέτος οι καταναλωτές θα δαπανήσουν 77,9 ευρώ για να αγοράσουν τα παραδοσιακά νηστίσιμα είδη από 79,8 ευρώ πέρυσι. 

Φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα κατεψυγμένα θαλασσινά, ενώ ακριβότερα κοστίζουν φέτος ο ταραμάς και η λαγάνα. Τη μείωση στις τιμές των θαλασσινών, κυρίως των κατεψυγμένων, καταγράφει η ερευνά τιμών του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα από τις δειγματοληπτικές έρευνες στις ιχθυαγορές, προκύπτει μεσοσταθμική πτωτική πορεία των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, της τάξεως του 2,7%.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, με καταγεγραμμένες υποχωρήσεις και ανοδικές τάσεις, με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα τα φρέσκα καλαμάρια πωλούνται από 8 έως 18 ευρώ το κιλό, δηλαδή στην ίδια τιμή με πέρυσι, ενώ τα κατεψυγμένα καλαμάρια πωλούνται από 4 εώς 7 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 8,3%. Το φρέσκο χταπόδι θα το βρείτε από 9,8 έως και 13,8 ευρώ το κιλό και το κατεψυγμένο από 5 έως και 10 ευρώ το κιλό, 6,3% φθηνότερα από πέρσι. 

Οι τιμές για τα μύδια κυμαίνονται από 2,8 έως και 3 ευρώ το κιλό, όπως και πέρσι, και για κατεψυγμένες γαρίδες από 8 έως και 20 ευρώ το κιλό, και είναι κατά 3,4% χαμηλότερες από πέρσι.Ακριβότερα ωστόσο κοστίζει ο ταραμάς και η λαγάνα, με την τιμή του φθηνού τάραμα να κυμαίνεται από 5,5 έως και 6,4 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 8,2%, και της λαγάνας από 2,7 έως και 3 ευρώ το τεμάχιο, και είναι ακριβότερη κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι.