Περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται υπό περιορισμό στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, έχουν καταλάβει αυτή τη στιγμή τον χώρο της εισόδου στο hotspot και πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία.

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας χαρτόνια όπου έχουν γράψει τα αιτήματά τους, ζητούν να απελευθερωθούν και να μην απελαθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Επεκτείνεται η διατίμηση ειδών διατροφής σε χώρους φιλοξενίας

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η τροποποίηση της απόφασης του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την οποία επιβλήθηκε διατίμηση σε εννέα είδη προϊόντων που πωλούνται σε πρόσφυγες από σημεία − επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα − Θεσσαλονίκη − Εύζωνοι και έχουν απευθείας πρόσβαση στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο ή σε παράπλευρες − παράλληλες οδούς, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τους Ευζώνους με την Ειδομένη.

Η νεότερη απόφαση επεκτείνει τη διατίμηση και σε χώρους συγκέντρωσης και φιλοξενίας προσφύγων.

Συγκεκριμένα, με βάση την τελευταία απόφαση, (Αρ. ΦΕΚ 905) τροποιείται η απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης 23757/1−3−2016 (ΦΕΚ 520/Β /2016) «Καθορισμός ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης λόγω της κατάστασης ανάγκης στο προσφυγικό / μεταναστευτικό».

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και λοιπών μη νόμιμων πρακτικών, καθορίζονται ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη τα οποία πωλούνται από σημεία−επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται α) κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι και τα οποία έχουν απευθείας πρόσβαση στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο ή σε παράπλευρες − παράλληλες οδούς β) στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τους Ευζώνους με την Ειδομένη και γ) σε χώρους συγκέντρωσης/φιλοξενίας προσφύγων και πέριξ αυτών.

Υπενθυμίζεται πως σε διατίμηση έχουν μπει προϊόντα όπως νερό, γάλα, τσάι και σάντουιτς. Τα είδη που μπήκαν σε διατίμηση και οι ανώτατες τιμές πώλησης αυτών είναι: εμφιαλωμένο νερό 500 ml 0,50 ευρώ, 750 ml 0,60 ευρώ και 1,5 lt 1 ευρώ, τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί 1,25 ευρώ, τοστ ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα 1,45 ευρώ, τσάι ρόφημα ζεστό 1 ευρώ και κρύο 1,20 ευρώ, γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας 1 lt 1,50 ευρώ και χυμοί φρούτων 250 ml 1 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος.