Νέος εκπρόσωπος της Ραφήνας ο... Καραμανλής junior
<p>Ο νέος ρόλος για λογαριασμό του πρώην πρωθυπουργού </p>
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Με ένα μπαράζ δημόσιων εμφανίσεων και δηλώσεων, ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος φαίνεται με σαφήνεια πως έχει πάρει πάνω του το τελευταίο διάστημα την εκπροσώπηση του λεγόμενου «καραμανλικού» στρατοπέδου της Ν.Δ.
Ο γιος του Αχιλλέα Καραμανλή, αδελφού του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, χαράσσει τη νέα στρατηγική του, η οποία έχει σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα που χρεώθηκαν στην «καραμανλική» πτέρυγα τους τελευταίους 15 μήνες και ήθελαν μέχρι και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, να στηρίζει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και εκείνος να του ανταποδίδει τη στήριξη αυτή, με αντάλλαγμα να μην ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Αυτό είναι κάτι που ενόχλησε σφοδρά τον επί 12 χρόνια πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς θεωρεί ότι πολλοί ήταν εκείνοι -εντός και εκτός κόμματος- που εκμεταλλεύονταν την εσκεμμένη σιωπή του για να ερμηνεύουν διαρκώς και κατά το δοκούν τη στάση του και παράλληλα να μιλούν εξ ονόματός του, χωρίς όμως να έχουν πάρει τη σχετική έγκριση. Ως αποτέλεσμα, απόψεις και πράξεις άλλων τις απέδιδαν άπαντες εκ του ασφαλούς στον ίδιο.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ
Ο εξάδελφος του Κώστα Καραμανλή, ο δεύτερος της οικογένειας που φέρει πλήρες το ονοματεπώνυμο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, το τελευταίο διάστημα έχει «πάρει μπροστά». Εκτός από την άσκηση κοινοβουλευτικών καθηκόντων, ως εκλεγμένος βουλευτής Σερρών, έχει αναλάβει και ακόμα μία «ειδική αποστολή». Με δεδομένο πως πολλοί μιλούσαν εξ ονόματος του καραμανλισμού, ο Καραμανλής junior ανέλαβε πλέον να στέλνει σαφή μηνύματα προς όλες τις πλευρές.
Βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κινητικότητας του βουλευτή Σερρών είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του λέει πως ο «τίτλος» του «καραμανλικού» είναι έτσι κι αλλιώς παρωχημένος και χρησιμοποιείται από τους «κατόχους» του με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς ο ίδιος να έχει την παραμικρή ανάμειξη σε αυτό.
Εκεί χρεώνει εν πολλοίς, παράλληλα με ένα «φούσκωμα» από την πλευρά των media, την ταύτισή του με τον Αλέξη Τσίπρα και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του, ενώ η πραγματικότητα είναι πως ο ίδιος ήταν πάντα επιφυλακτικός απέναντι στις πραγματικές δυνατότητες που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συγκεκριμένη ταύτιση τη διόγκωσε και το γνωστό πλέον τηλεφώνημα του Κ. Καραμανλή στον Αλ. Τσίπρα, πριν κλείσει η διαπραγμάτευση, όταν του είπε: «Κάνε αυτό που έχει ανάγκη η πατρίδα».
Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, είπε το αυτονόητο για εκείνον: «Εκανα μόνο αυτό που είχα υποχρέωση να κάνω, όποιος και να ήταν πρωθυπουργός της χώρας». Είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη ταύτιση περισσότερο ενοχλεί τον Κ. Καραμανλή, που δεν θέλει να έχει καμία ανάμειξη με τα εσωτερικά της κυβέρνησης.
Τις αποστάσεις που παίρνουν πλέον οι Καραμανλήδες από τον Αλέξη Τσίπρα τις έχει εκφράσει ανοιχτά όλο το προηγούμενο διάστημα ο Καραμανλής junior. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί αυθεντική ρητορική Καραμανλή, που δεν έχει ως στόχο την άσκοπη και αχρείαστη αντιπολίτευση, αλλά την εποικοδομητική κριτική, με μόνο κριτήριο το καλό της χώρας, ο βουλευτής Σερρών παίρνει σαφείς, σαφέστατες πλέον αποστάσεις από τα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα, με πιο χαρακτηριστική τη φράση του πως «η Ελλάδα έγινε επαρχία της Τουρκίας», μια πολύ βαριά έκφραση για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Στην Παναγή Κυριακού εξάλλου θεωρούν πως η στυγνή εκμετάλλευση του ονόματος του Κώστα Καραμανλή πρέπει να λάβει τέλος και αυτό μπορεί να το κάνει καλύτερα από τον καθένα ένας Καραμανλής.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επισκέψεις του βουλευτή Σερρών έχουν πυκνώσει τελευταία στο γραφείο του εξαδέλφου του. Με δεδομένο μάλιστα πως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται να σπάσει τη σιωπή του, ο Κώστας junior ανέλαβε το βαρύ χρέος να διαμορφώσει το νέο modus operandi του καραμανλισμού. Αυτό, εκτός από τις δεδομένες αποστάσεις από την κυβερνητική συμμαχία, περιλαμβάνει και την ξεκάθαρη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολύ καλός πρόεδρος», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο βουλευτής Σερρών, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το «καραμανλικό» μπλοκ μπαίνει κανονικά στη μάχη και θα στηρίξει την προσπάθεια του νέου προέδρου της Ν.Δ. να γίνει αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ενώ, έχοντας σαφώς λαϊκά χαρακτηριστικά σε σχέση με την ηγετική ομάδα της Συγγρού, θα επιχειρήσει να συνδέσει ξανά το κόμμα με την κοινωνία. Αυτή η συμμαχία των «καραμανλικών» με τον Κ. Μητσοτάκη έχει ήδη διαφανεί στο μείζον θέμα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος υπήρξε εκ των στενότερων συνεργατών του Κώστα Καραμανλή την περίοδο που κυβέρνησε τη χώρα. Στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης έριξε σαφώς τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το θέμα.
Ψηλά τα εθνικά θέματα
Αν κάτι χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη μέχρι τώρα πολιτική διαδρομή του, αυτό είναι η διαχρονικά σταθερή στάση του στα εθνικά θέματα. Η μόνιμη επωδός του την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, αλλά και πιο πριν, ήταν η φράση «ενιαίο εθνικό μέτωπο», ενώ είχε ψηλά στην ατζέντα τα εθνικά θέματα.
Η συγκεκριμένη στάση έχει «μεταγγιστεί» και στον νεότερο Καραμανλή, που το τελευταίο διάστημα έχει κάνει μπαράζ παρεμβάσεων για τέτοιου είδους θέματα, όπως είναι η Μακεδονία, το Προσφυγικό και η στάση της Τουρκίας.
Χαρακτηριστικό πάντως της αυτονομίας που θέλει να κρατήσει από δω και στο εξής η «καραμανλική» πτέρυγα είναι πως υπάρχει σκεπτικισμός ακόμα και για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και για όσα κάνει το τελευταίο διάστημα, που πολλές φορές ξεπερνούν τα θεσμικά του καθήκοντα, όπως περιγράφονται από το Σύνταγμα. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει διάρρηξη των σχέσεών του με τον Κ. Καραμανλή.
Ομως, άλλο τόσο βέβαιο είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να διαφυλάξει την κληρονομιά που έχει τόσο από τον ιδρυτή της παράταξης όσο και από τη δική του διακυβέρνηση, και παράλληλα να πάψει ο καραμανλισμός να αποτελεί μόνο ιστορική αναδρομή, αλλά σημείο αναφοράς στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας.