Ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβου (ΦΩΤΟ-VIDEO)
<p>Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την επίσκεψη-Φρούριο το νησί- Στη Μυτιλήνη και ο Αλέξης Τσίπρας</p>
Λίγα λεπτά μετά τις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου στη Λέσβο. Ο Ποντίφικας αναχώρησε για το Βατικανό μαζί με δέκα πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες που επιλέχθηκαν με κλήρωση και μεταφέρονται στην Ιταλία.
Το ακριτικό νησί του Αιγαίου ήταν σήμερα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με εκατοντάδες δημοσιογράφος απ'όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης να καλύπτουν το ιστορικό αυτό γεγονός.
Οπως είναι αναμενόμενο, το νησί μετατράπηκε σε φρούριο για την επίσκεψη του Ποντίφικα. Εκτός από την ασφάλεια του Βατικανού, που βρίσκεται στο νησί από τη Δευτέρα, χθες έφτασαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, καθώς και ειδικό κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
11.20 Υποδοχή με πλακάτ
Πλακάτ με τα οποία ζητούν βοήθεια από τον Πάπα έχουν ετοιμάσει οι πρόσφυγες στη Λέσβο.
«Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια», «Καλώς ήλθες στη Λέσβο Πάπα Φραγκίσκο, σε παρακαλώ βοήθησέ μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά ορισμένα από αυτά.
11.10 Μετάβαση στη Μόρια
Ο ποντίφηκας αποφάσισε να σπάσει το πρωτόκολλο που θέλει τον Πάπα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να μετακινείται μόνος στο προσωπικό του όχημα και συνόδευσε τους δύο άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της Ορθόδοξης εκκλησίας, Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, στο ίδιο όχημα.
10:44 Τώρα η συνάντηση του Πάπα με Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερωνύμος σε Πάπα Φραγκίσκο
Έρχεστε σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα το θέμα των προσφύγων φαίνεται ότι είναι πιο μεγάλο από όσο μπορούμε να αντέξουμε. Η σκέψη της ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος να απευθύνει επιστολή στους ηγέτες της Χριστιανοσύνης για να δουν αυτό το πρόβλημα και να συμπαρασταθούν πραγματικά για τη βοήθεια του κατατρεγμένου. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση.
Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πάπα Φραγκίσκο
Μέσα στα 3 χρόνια της παποσύνης τους έκανε πολλά πράγματα όχι μόνο για την Καθολική εκκλησία, αλλά για την ανθρωπότητα γενικότερα και συνεχίζει να τα κάνει, για τους πονεμένους αυτής της γης
10.31 Πάπας Φραγκίσκο στον πρωθυπουργό
Η Ελλάς δείχνει ότι εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς
10.30 Ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάπα Φραγκίσκο
"Η επίσκεψή σας εδώ είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και η ανάγκη εξεύρεσης μιας νόμιμης οδού για αυτυούς τους ανθρώπους. Είναι ακόμη μια ευκαιρία να αναδείξουμε πως ο λαός μας, τόσο οι κάτοικοι των νησιών όσο και οι υπόλοιποι, παρά τα σκληρά μέτρα των τελευταίων ετών, επέδειξαν μεγάλη αλληλεγγύη. Είμαι περήφανος γι' αυτό την ώρα που κάποιοι εταίροι μας ύψωναν φράχτες για να εμποδίσουν αυτούς τους ανθρώπους. Γι' αυτό θεωρώ ότι αυτή η επίσκεψή σας είναι ιστορική και θέλω να σας ευχαριστήσω", είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
10.24 Ο χαιρετισμός του Πάπα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
10.17 Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχτηκε ο Α.Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδέχτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο την στιγμή που κατέβηκε από το αεροπλάνο. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μία θερμή χειραψία.
10.04 π.μ Έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος στη Μυτιλήνη
09.50 π.μ Αλέξης Τσίπρας σε Οικουμενικό Πατριάρχη
Η προσφυγική κρίση παραμένει. Κάνουμε ότι μπορούμε για τους 50.000 των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και μην ξεχνάμε ότι στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία είναι κοντά στα 2 εκατ.
09.40 πμ. Συνάντηση Τσίπρα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
09.35 Ο Α. Τσίπρας στη Λέσβο
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έφτασε πριν από λίγα λεπτά στη Λέσβο, όπου θα πραγματοποιηθεί η ιστορική επίσκεψη Πάπα-Βαρθολομαίου-Ιερώνυμου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το δράμα των προσφύγων.
Τον Πάπα αναμένεται να υποδεχθεί ο πρωθυπουργός στις 10:20 το πρωί.
Δεν ακούστηκε το πρώτο μήνυμα του Πάπα στη Λέσβο από την ΕΡΤ
Τη στιγμή που όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στη Λέσβο όπου βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου ο Πάπας Φραγκίσκος, οι πρώτες δηλώσεις του Ποντίφικα από το νησί δεν μπόρεσαν να ακουστούν εξαιτίας τεχνικού προβλήματος!
Ωστόσο, λίγη ώρα πριν ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα στην αίθουσα του αεροδρομίου, προκειμένου να κάνουν δηλώσεις. Όμως, ενώ οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μεταδόθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα, την ώρα που μιλούσε ο Πάπας δεν ήταν εφικτό να ακουστούν οι δηλώσεις του και έτσι, αντί για τον Πάπα άρχισαν να μεταδίδονται εικόνες του άδειου αεροσκάφους με το οποίο έφτασε στο νησί!
Λόγω του τεχνικού προβλήματος ολόκληρος ο πλανήτης δεν μπόρεσε να ακούσει το πρώτο μήνυμα του Πάπα για το προσφυγικό από το νησί της Λέσβου!
Το πρόβλημα με την κάλυψη των πρώτων δηλώσεων του Πάπα σχολιάστηκε δυσμενώς, ωστόσο, η ΕΡΤ απάντησε on air στις επικρίσεις που δέχθηκε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εικόνες από εσωτερικούς χώρους που μεταδίδονται στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πάπα προέρχονται από το Βατικανό.
Ιερώνυμος: "Ελπίζω να μην ξαναδούμε παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου"
Εκκληση προς τον ΟΗΕ, να πράξει επιτέλους τα δέοντα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση με το προσφυγικό, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο μήνυμά του από τον καταυλισμό της Μόριας.
«Είναι καθοριστικής σημασίας η παρουσία του Πάπα. Μαζί υπογραμμίζουμε μπροστά σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων και ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό και να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι από τη Λέσβο θα ξεκινήσει ένα κίνημα για να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν στα χέρια ντους την τύχη του κόσμου.
«Μόνο όσοι δουν τα μάτια των παιδιών που συναντήσαμε θα αντιληφθούν το μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο. Καμαρώνω για τους Ελληνες που βοηθούν τους πρόσφυγες για να γίνει ελαφρύτερος ο Γολγοθάς τους, παρά τις δυσκολίες που περνούν», τόνισε ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος.
«Ελπίζω να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου εύχομαι σύντομα να τα δούμε να παίζουν αμέριμνα», κατέληξε.
Βαρθολομαίος στους πρόσφυγες: "Ταξιδέψαμε έως εδώ γιατί κόσμος δεν σας έχει ξεχάσει"
«Ταξιδέψαμε έως εδώ γιατί κόσμος δεν σας έχει ξεχάσει. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη στους Έλληνες που φρόντισαν για εσάς», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την διάρκεια της ομιλία τους. «Ξέρουμε ότι έρχεστε εδώ προσπαθώντας να αποφύγετε τον πόλεμο και την πείνα ότι νιώθετε αγωνία για τις οικογένειές σας» σημείωσε ο Πατριάρχης.
«Όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια όσοι σας φοβούνται δεν κοίταξαν τα πρόσωπά σας, όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα παιδιά σας», συνέχισε ο Πάτριάρχης. «Ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε», σημείωσε.
Ο Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά και στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τις ζωές τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει ένας τάφος και ότι «το αιγαίο θα πρέπει να γίνει μία θάλασσα ειρήνης»
Πάπας Φραγκίσκος: "Δεν είστε μόνοι σας, μη χάνετε την ελπίδα σας"
«Μην χάνετε την ελπίδα σας», ήταν το βασικό μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Πάπας Φραγκίσκος στους πρόσφυγες, στον χαιρετισμό του στον καταυλισμό της Μόριας, κατά τον οποίο εξήρε και τη στήριξη των Ελλήνων στους ανθρώπους που βιώνουν αυτή την κρίση.
«Δεν είστε μόνοι σας. Τους τελευταίους μήνες περάσατε πολλά. Νιώσατε υποχρεωμένοι να ξεφύγετε από τον πόλεμο για τα παιδιά σας. Κάνατε πολλές θυσίες για τις οικογένειές σας», ξεκίνησε ο Ποντίφίκας.
«Ηρθα εδώ με τους αδερφούς μου, απλά για να σταθώ δίπλα σας, για να ακούσω τις ιστορίες σας. Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να μιλήσουμε εκ μέρους σας. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί με τρόπο αντάξιο της κοινής ανθρωπιάς μας», τόνισε ακόμη ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Ξέρουμε πόσο εύκολο είναι για κάποιους να αγνοήσουν τα δεινά των άλλων. Ομως, τέτοιες καταστάσεις βγάζουν και τον καλύτερο εαυτό μας. Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει δύσκολη περίοδο. Το είδατε και στους νέους, ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ήρθαν εδώ για να βοηθήσουν», ανέφερε ο Ποντίφικας.
«Το μήνυμά μου είναι μην χάνετε την ελπίδα σας», τόνισε απευθυνόμενος στους πρόσφυγες.
Kοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες στη Λέσβο
" Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.
Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.
Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Μ αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση.
Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους.
ια όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).
Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών… Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.
Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας ".