Έρχονται εφέσεις για Ντογιάκο και Λεοντή
<p>Μεγαλύτερες ποινές από την επίπληξη θα επιδιώξουν τα αρμόδια όργανα</p>
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Εφέσεις κατά των πειθαρχικών ποινών που επιβλήθηκαν στον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Νικόλαο Λεοντή, και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», να κατατεθούν από τα δικαιοδοτικά τους όργανα, καθώς οι επικεφαλής αυτών επιθυμούν αυστηρότερες κυρώσεις για τους δύο λειτουργούς, λόγω της φύσης των αδικημάτων που διέπραξαν, αφού οι ενέργειές τους χαρακτηρίζονται πρωτοφανείς στα δικαστικά χρονικά από το σύνολο του νομικού κόσμου. Ο μεν κ. Ντογιάκος συνεκάλεσε την Ολομέλεια της Εισαγγελίας με θέμα την «εξωθεσμική συμπεριφορά της προέδρου του Αρείου Πάγου», δηλαδή έβαλε ευθέως εναντίον της ηγεσίας των δικαστηρίων, προτρέποντας σε απείθεια και τους άλλους εισαγγελείς. Η παραπομπή του αφορούσε «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνοντος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών» και η δίωξή του ασκήθηκε από την ίδια την κ. Θάνου. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατήγγειλε παράλληλα τον κ. Ντογιάκο ότι, αντί να υποβάλει τις ζητηθείσες έγγραφες εξηγήσεις, προτίμησε να χρησιμοποιήσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας, θέτοντας στο επίκεντρο αυτής ένα προσωπικό του ζήτημα. «Η ως άνω ενέργεια αποτελεί προσπάθεια μείωσης του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού του προέδρου του Αρείου Πάγου, και μάλιστα με παντελώς αβάσιμη αιτιολογία», κατέληγε στην αναφορά της. Ο δε κ. Λεοντής, ως προϊστάμενος της Επιθεώρησης, δηλαδή ο ανώτατος πειθαρχικός δικαστής, που αν μη τι άλλο όφειλε να αποτελεί παράδειγμα ήθους για τους συναδέλφους του, επεδείκνυε επί 14 χρόνια αντικαταστατική στάση, ασκώντας παράλληλα καθήκοντα προέδρου στο δευτεροβάθμιο εποπτικό όργανο της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η θέση του και ο βαθμός του δεν του επέτρεπαν να έχει αυτή τη διπλή ιδιότητα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι και οι αποφάσεις του μπορούν ανά πάσα στιγμή να κριθούν επίδικες από τους θιγόμενους. Αμφότεροι κρίθηκαν ελεγκτέοι, αλλά με την κύρωση της απλής επίπληξης. Στην περίπτωση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ένα μέλος του Πειθαρχικού του Αρείου Πάγου μειοψήφησε και ζήτησε βαρύτερη ποινή της στέρησης αποδοχών για 20 ημέρες, ενώ για τον κ. Λεοντή τρία μέλη του έτερου οργάνου, του οποίου προΐσταται ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, πρότειναν επιβολή προστίμου, η οποία συνεπάγεται και παύση από τα καθήκοντά του.
Στο μικροσκόπιο ο ρόλος του Δασκαλόπουλου
Την ίδια ώρα, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των εισαγγελέων Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, Ισίδωρου Ντογιάκου και Σταμάτη Δασκαλόπουλου για την αρχειοθέτηση της πολύκροτης δικογραφίας Βγενόπουλου, και όχι μόνο. Βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής ετοιμάζονται να τους υποβάλουν πληθώρα ερωτήσεων και να ζητήσουν την περαιτέρω εξέταση των κ. Ντογιάκου και Δασκαλόπουλου, αναφέροντας ότι διατηρούν «πολύ στενές σχέσεις» μεταξύ τους. Κατά τις ίδιες πηγές, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής θα εισηγηθεί την κλήση στην Επιτροπή των αξιωματικών της Ασφάλειας που προ μηνών γνωμοδότησαν ότι η φωνή στο DVD με τον «Παναθηναϊκάκια» δεν είναι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το σχετικό ηχητικό υλικό, προϊόν τηλεφωνικής συνακρόασης, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο τον Απρίλιο του 2014, προκαλώντας πολιτικό σεισμό. Μεταγενέστερα, στα τέλη του ιδίου έτους, συντάχθηκε έκθεση από πιστοποιημένο εργαστήριο του Βελγίου (Recording, Mixing, Mastering Studio – Audio Engineering), η οποία επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή ο λόγος ομοιάζει πλήρως με εκείνον του Αντ. Σαμαρά, ενώ «δεν διαπιστώνεται κάποια μορφική ασυνέχεια που να παραπέμπει σε εξωγενή παρέμβαση ή τροποποίηση πάνω στη ροή και τη συνοχή της κυματομορφής».
Παράπονα Αγγελή για απαξίωση
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο έμπειρος εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Αγγελής (φωτ.) εξέφρασε ευθέως τα παράπονά του στον κ. Ντογιάκο, θεωρώντας ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας τον απαξίωνε υπηρεσιακά. Ο κ. Αγγελής, εκπαιδευθείς με δαπάνη του Δημοσίου στο εξωτερικό σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών και εκδόσεων, σημείωνε στην επιστολή του ότι αναιτίως αντικαταστάθηκε στη θέση αυτή (σ.σ.: από τον Στ. Δασκαλόπουλο), καταλογίζοντας στον κ. Ντογιάκο «καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος» εναντίον του και κινήσεις που καταδεικνύουν εσκεμμένη αρνητική μεταχείριση σε υπηρεσιακό επίπεδο. Πέραν της απομάκρυνσής
του από το τμήμα Εκδόσεων, διαμαρτυρόταν α) για την πιεστική ανάθεση συμμετοχής του σε πέντε πενταμελή δικαστήρια, παρά την αρχαιότητά του, και για προφορική απειλή κατόπιν προφορικής διαμαρτυρίας πως θα περάσει «άσχημο χειμώνα» και β) για την απόρριψη αίτησης συμμετοχής του ως σημείο επαφής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο σχετικά με πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Καλούσε, δε, τον κ. Ντογιάκο να διατάξει έρευνα εναντίον του τόσο σε πειθαρχικό όσο και σε ποινικό επίπεδο, αν θεωρούσε πως είχε διαπράξει οποιαδήποτε πλημμέλεια. Αντί άλλης απάντησης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας «προήγαγε» τον κ. Δασκαλόπουλο, που έως πρότινος ασχολούνταν κυρίως με τα καθηγητικά του καθήκοντα στη Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων, εγείροντας τις αντιδράσεις του συνόλου του Εφετείου Αθηνών.