Τη δημιουργία άλλων δύο νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ως το τέλος της εβδομάδος, δυναμικότητος 1.000 ατόμων, τη μεταφορά 800 προσφύγων και μεταναστών στο τρίτο τμήμα του Κέντρου Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, εξήγγειλε σήμερα ο αρμόδιος συντονιστής για το Προσφυγικό, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος αναμένει και τις προτάσεις της Περιφερείας Πελοποννήσου για νέους χώρους φιλοξενίας τους στην περιοχή της.

Ο Δ.Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ζήτησε την έναρξη της διαδικασίας μετεγκαταστάσεως προσφύγων  από την Τουρκία και την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς και «να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες των αιτήσεων ασύλου, ώστε αυτοί που πρόκειται να γυρίσουν πίσω, αυτό να γίνει με ασφαλή και με νόμιμο τρόπο»,  όπως τόνισε, χαρακτηρίζοντας ως ικανοποιητικό το ρυθμό εξετάσεως των αιτήσεων του ασύλου, του οποίου «ο αρχικός σχεδιασμός είναι 200-400 εξετάσεις την ημέρα» πρόσθεσε.

Αναφορικώς με το θέμα της Ειδομένης, ο ΑΝΥΕΘΑ επανέλαβε ότι «μιαδιαδικασία καταστολής θα ήταν μη ωφέλιμη αλλά και επικίνδυνη», απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους παραμένοντες στην περιοχή να προσέλθουν στους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας τους, παρατηρώντας ότι «με βάση και τη Συνθήκη της Γενεύης, υπόκεινται στους νόμους της χώρας». Και πρόσθεσε: «Τα δικαιώματά τους υπάρχουν στους χώρους φιλοξενίας. Εκεί μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου, ενώ στην Ειδομένη δεν έχουν τέτοια δικαιώματα», τόνισε με έμφαση.

Ακόμα, ο ΑΝΥΕΘΑ ζήτησε τη διεύρυνση της αποστολής του ΝΑΤΟ και στο Νότιο Αιγαίο, διευκρινίζοντας ότι η Συμμαχία «κάνει επιτήρηση, δεν κάνει αποτροπή, ούτε έρευνα και διάσωση. Είναι ένας ενισχυτικός παράγοντας αλλά η παρουσία του δεν θα είναι ούτε αιώνια ούτε καταλυτική», σχολίασε.
Τέλος, ο Δ.Βίτσας εκτίμησε ότι έχει αναβαθμιστεί η θέση της Ελλάδος, σε διεθνές πλαίσιο, ενώ αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα επανέλαβε ότι η Αθήνα την αντιμετωπίζει «με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα και με ταχύτητα», προειδοποιώντας με τη σειρά του για την πιθανότητα ατυχήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις αλλά έχει ξεκάθαρο το τι της ανήκει».

Λ.Σ.Μ.