Νωρίς το πρωί της Τρίτης και με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης από πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου οι ίδιοι να μεταφερθούν σε διάφορες δομές φιλοξενίας. 

Η διαδικασία της απομάκρυνσης των προσφύγων ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονταν διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά εξελίσσεται  με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Αντιδράσεις ωστόσο προκάλεσε το γεγονός πως τη σημερινή ημέρα απαγορεύθηκε η παρουσία δημοσιογράφων (εκτός από εκείνους της ΕΡΤ και του ΑΠΕ) προκειμένου να καλύψουν το γεγονός.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για κυβερνητικη΄γραμμή αλλά όπως είπε, η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργία στο χώρο.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τον αποκλεισμό δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας, η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από το ελικόπτερο που από το πρωί πετάει πάνω από την Ειδομένη καταγράφοντας από ψηλά τι συμβαίνει στον πρόχειρο καταυλισμό.

Την ίδια ώρα, το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση πως μια ξένη δημοσιογράφος αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε μετανάστρια προκειμένου να μπορέσει να δώσει το ρεπορτάζ της από τον καταυλισμό. Η ίδια ενημέρωνε συνεχώς μέσω twitter το κοινό της με φωτογραφίες από το σημείο αλλά και με διάφορα περιστατικά που βίωσε.

Παράλληλα,  ο γνωστός ανταποκριτής της Bild στην Ειδομένη Paul Ronzheimer, o oποίος κατάφερε να παραμείνει στον καταυλισμό παρά την απαγόρευση στους δημοσιογράφους απομακρύνθηκε από την ελληνική αστυνομία όπως και ο ίδιος έγραψε στο Twitter του.  «Οι Έλληνες αστυνομικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν θα με οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα. Εδώ πραγματικά δεν λειτουργεί τίποτα», γράφει επικρίνοντας με καυστικό τρόπο όπως το συνηθίζει η εφημερίδα του.   «Οι Έλληνες αποφάσισαν τώρα. Θέλουν να με οδηγήσουν μακριά από το στρατόπεδο, αλλά να μην με οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο 30χρονος δημοσιογράφος έχει στην πατρίδα του τον τίτλο του πλέον αντιπαθητικού ανταποκριτή στην Ελλάδα.

Με τα πόδια στη Θεσσαλονίκη

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 100 πρόσφυγες που πριν από λίγα λεπτά εγκατέλειψαν το κέντρο φιλοξενίας στο Δερβένι.

Οι πρόσφυγες σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει στο 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού και περπατούν στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, με κατεύθυνση προς τη συμπρωτεύουσα.

Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο Δερβένι από την Ειδομένη, όπου από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι πρόσφυγες θέλουν να μεταβούν σε άλλο κέντρο φιλοξενίας,  όπου βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα.

Κυρίτσης: "Δεν πρόκειται για επιχείρηση σκούπα"

Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. 

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης». 

Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις. Η επιχείρηση δεν είναι εύκολη. Στην πραγματικότητα οι πρόσφυγες θα είναι σε μία ιδιόμορφη πολιορκία, από τη μία θα στερούνται βασικές παροχές και από την άλλη θα γίνεται προσπάθεια να πεισθούν να μπουν στα πούλμαν που ήδη σταθμεύουν στην περιοχή. Βίαιη επιχείρηση έχει αποκλειστεί αφού υπάρχουν πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ενώ ο φόβος είναι μήπως ομάδες προσφύγων με την υποστήριξη «αλληλέγγυων», θελήσουν να αντιδράσουν και προκαλέσουν επεισόδια. Η εντολή είναι να απομονωθούν και σε καμία περίπτωση να μην γενικευθούν.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις στο Καλοχώρι  και τρεις ακόμη χώροι στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι. Θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.

«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500-7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η διαδικασία που περιγράφεται αφορά την πρώτη φάση της μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη και τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα προχωρήσει και η μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ δεδομένου ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και πρέπει να επιταχυνθεί».