​Έφυγε λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Σαββάτου  ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, από το Άγιον Όρος για τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου θα επιστρέψει απευθείας στη Μόσχα. Δεν υπήρξε κάποια τηλεοπτική κάλυψη καθώς η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ιδιωτική και προσκυνηματική.

O Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος από την υποδοχή και τη φιλοξενία που έτυχε στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στο Άγιον Όρος. 

Ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Άγιο Όρος. Στις Καρυές τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ.Παυλόπουλος και μαζί παρακολούθησαν πανηγυρική δοξολογία.

«Η κοινή θρησκεία και η συμπάθεια συνενώνουν τους λαούς μας και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες» είπε ο ρώσος πρόεδρος

Δηλώσεις μετά την τέλεση της πανηγυρικής δοξολογίας στις Καρυές

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας" ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παίρνοντας τον λόγο, μετά την τέλεση της πανηγυρικής δοξολογίας, στον Ιερό Ναό Πρωτάρχου στις Καρυές.

Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε την Αθωνική Αδελφότητα για τη θερμή φιλοξενία που του επεφύλασσαν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "στο Άγιο όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο, το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και αξίες".

Όλο το χρονικό της επίσκεψης Πούτιν στο Άγιον όρος

Ο Ρώσος Πρόεδρος έφτασε στο Άγιο Όρος λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ο οποίος νωρίτερα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Πούτιν και η συνοδεία του επιβιβάστηκαν στα θωρακισμένα τζιπ και από το λιμάνι της Δάφνης κατευθύνθηκαν στις Καρυές όπου βρίσκεται το Πρωτάτο ( το διοικητικό κέντρο της Αθωνικής Πολιτείας) για την επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο .

Στον Ιερό ναό του Πρωτάτου κατά την άφιξη των δύο Προέδρων παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος.

Τον κ. Πούτιν συνόδευσαν από τη Δάφνη στις Καρυές ο υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Μετά το θερμό καλωσόρισμα του γέροντα Παύλου και τις ευχαριστίες του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος βγήκε από τον Ιερό Ναό όπου τον περίμενε ο Έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος. Οι δυο άνδρες μαζί με μοναχους έβγαλαν "οικογενειακή" φωτογραφία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εισερχόμενος στον ιερό ναό Πρωτάρχου στις Καρυές, όπου τελείται πανηγυρική δοξολογία, άναψε κερί και στη συνέχεια προσκύνησε την ιερή εικόνα του Άξιον Εστί.

Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε:

«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».

Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.

Στην αντιφώνησή του ο Πούτιν εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην εκκλησία της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την προστασία του Αγίου 'Ορους.

Επίσης ευχαρίστησε την Αθωνική Αδελφότητα για την θερμή φιλοξενία που αντανακλά όπως είπε σε ολόκληρο το ρωσικό λαό.

« Στο Αγιο Ορος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις βάσεις και τις ηθικές αξίες. Και το έργο αυτό είναι κοινό. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ότι καλύτερο» ανέφερε ο κ. Πούτιν.

Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος Πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.

Η προηγούμενη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος είχε βρεθεί στο Άγιο Όρος ήταν τον Σεπτέμβριο του 2005 όταν είχε βρεθεί τότε στην Ιερά Μονή  του Αγίου Παντελεήμονος όπου είδε όλα τα ανεκτίμητης αξίας έγγραφα που φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της. αλλά και τη Μονή Ιβήρων όπου  προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας την Πορταΐτισσας.   

Η Αθωνική πολιτεία είχε μετατραπεί σε ''φρούριο'' για να τον υποδεχθεί. Ήδη από χθες βρίσκεται στο Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Το δεύτερο κομμάτι της ιδιωτικής επίσκεψής Πούτιν στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα που ονομάζεται και νέα Ρωσία  είναι «σφραγισμένο» για κάμερες και φωτογραφίες.

Ο ηγούμενος της Μονής είναι 102 ετών και ο γηραιότερος μοναχός στην Αθωνική Πολιτεία.

Η παρουσία των δύο ανδρών σηματοδοτεί την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και του προεξάρχοντος ρόλου, που φιλοδοξεί να έχει το Πατριαρχείο Μόσχας στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας, και σηματοδοτεί τη συνέχεια στην ηγετική εμφάνιση – συνάντηση του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, στην Αβάνα της Κούβας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Όπως έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, από τις 6:00, έως την Κυριακή, στις 18:00, δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση όλων των οχημάτων σε όλο το μήκος της επαρχιακής οδού Σταυρού-Ολυμπιάδος, από το ύψος της συμβολής της με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας έως το τέλος των ορίων του δήμου Βόλβης προς τη Χαλκιδική.

Από τις 10:00 έως τις 21:00, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης της αυτοκινητοπομπής του Ρώσου πρόεδρου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών, από το ύψος της αερογέφυρας ΜΑΚΡΟ έως το τέλος των ορίων του δήμου Μίκρας προς τη Χαλκιδική-ύψος Λακκώματος.

Στην περιφερειακή οδό, από το ύψος του κόμβου του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» έως τον κόμβο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Στον κλάδο που συνδέει την περιφερειακή οδό με την Εγνατία Οδό.

Στην Εγνατία Οδό, από το ύψος του κόμβου ΤΙΤΑΝ έως τον κόμβο Ασπροβάλτα.

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από το ύψος του κόμβου Ασπροβάλτας έως το ύψος του κόμβου με την επαρχιακή οδό Σταυρού-Ολυμπιάδος.

Στην επαρχιακή οδό Σταυρού-Ολυμπιάδος, από το ύψος του κόμβου με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας έως το τέλος των ορίων του δήμου Βόλβης προς τη Χαλκιδική.