Στις 7 Ιουνίου εγκαινιάστηκε στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη μια ξεχωριστή έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο «Κεραμική από την Κίνα», η οποία θα διαρκέσει έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016.

Για πρώτη φορά, ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστοτεχνημάτων από την μοναδική συλλογή του κινεζικής κεραμικής. Πρόκειται για έκθεση σπάνιων έργων κινέζικης κεραμικής από την δωρεά του Γεώργιου Ευμορφόπουλου, μια ιστορικής σημασίας συλλογή που εναποτέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του τη δεκαετία του 1930 και παρέμεινε σε δημόσια θέαση έως τη δεκαετία του 1980. Τα αντικείμενα της έκθεσης επελέγησαν με βάση την ιστορική και καλλιτεχνική τους αξία. Αντιπροσωπεύουν τόσο τις κύριες περιόδους της κινεζικής ιστορία, όσο και τις τυπικές κατηγορίες κινεζικής κεραμικής, ενώ κάποια είναι εξαιρετικά σπάνια και σημαντικά παγκοσμίως. Ορισμένα αντικείμενα έχουν διαγράψει αξιόλογη πορεία μέσα στον 20ό αιώνα, έχοντας παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις στην Ευρώπη πριν δωριστούν στο Μουσείο Μπενάκη τη δεκαετία του 1930.

Η έκθεση «Κεραμική από την Κίνα» εντάσσεται στην πολιτική του Μουσείου Μπενάκη για την γνωριμία του ελληνικού κοινού με τους μη-δυτικούς πολιτισμούς μέσα από τις συλλογές του Τμήματος Πολιτισμών του Κόσμου, για την καλλιέργεια του διαλόγου και την πρόσληψη της πολιτιστικής πολυμορφίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.  

ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Μουσείο Μπενάκη – Κουμπάρη 1

Διάρκεια: 8 Ιουνίου έως 4 Σεπτεμβρίου 2016

Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργης Μαγγίνης, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη

Συν-επιμέλεια έκθεσης:Σοφία Χανδακά, επιμελήτρια του Τμήματος Πολιτισμών του Κόσμου & Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος