Είκοσι χρόνια επιχειρησιακής ετοιμότητος της 193 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (193 ΜΠΕΠ-MLRS) εορτάστηκαν χθες στο στρατόπεδο της Μονάδος στην Ελευθερούπολη Καβάλας, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε εκεί, παρουσία του Διοικητού της 1ης Στρατιάς Αντιστρατήγου Ηλία Λεοντάρη.

Η απόκτηση των συστημάτων ΠΕΠ τύπου MLRS, αμερικανικής κατασκευής και η ένταξή τους στο Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού, όπως και η εν συνεχεία ένταξη σε αυτούς των βλημάτων μακρού βεληνεκούς τύπου ATACMS, που επίσης βάλλονται από τους εκτοξευτές των MLRS, άνοιξε μία νέα σελίδα στην ένδοξη ιστορία του Όπλου του Πυροβολικού του ΕΣ. Μία «νέα σελίδα» στην τακτική χρήση τους και στην επιχειρησιακή αξιοποίησή τους.

Στις 4 Απριλίου 1996, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεώς της, η 193 ΜΠΕΠ (MLRS) εκτέλεσε την πρώτη βολή MLRS, που ήταν το επιστέγασμα, των προπαρασκευαστικών ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από την παραλαβή των πρώτων εκτοξευτών και του κύριου υλικού της Μοίρας τον Ιούνιο 1995 στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, υπό την φροντίδα και καθοδήγηση του πρώτου της διοικητού, του εξαιρετικού τότε Ταγματάρχη (ΠΒ) Γεράσιμου Καλπογιαννάκη.

Από την ημέρα εκείνη της πρώτης βολής, που σηματοδότησε και την τυπική πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα της Μοίρας και του προσωπικού της, η 193 ΜΠΕΠ-MLRS βρίσκεται σε μία διαρκή ανοδική πορεία προόδου. Αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς ανοδικής πορείας είναι η διατήρηση και επαύξηση της μαχητικής ικανότητος του προσωπικού και (συνακολούθως και) της Μονάδος, καθώς και η δημιουργία του αισθήματος της υπερηφάνειας των στελεχών που υπηρετούν τόσο στην 193 ΜΠΕΠ (MLRS), όσο και στον 323 Λόχο Επισκευών (323 ΛΕ - MLRS), και του πολύ σημαντικού «Πνεύματος Μονάδος» που έχει δημιουργηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της 193 ΜΠΕΠ-MLRS υπάρχει και η 194 ΜΠΕΠ-MLRS, που συγκροτήθηκε στη συνέχεια, αμφότερες δε συγκροτούν Σύνταγμα ΠΕΠ-MLRS, το οποίο υπάγεται απευθείας στην 1η Στρατιά.

Λ.Σ.Μ.