Έκκληση απήυθυνε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για στήριξη της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας με σκοπό την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Όπως δήλωσε υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Προεδρικό Μέγαρο, όλα τα μέρη πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με τον κ.Παυλόπουλο η Ελλάδα κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, διότι είναι δυσανάλογο το βάρος που έχει πέσει πάνω της καθώς είναι η πρώτη «πύλη υποδοχής».

Από κει και πέρα, πρέπει και η Τουρκία να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, αλλά και οι Εταίροι μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πράξουν αυτά που τους αναλογούν διότι ορισμένοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης.

Ζήτησε επίσης την παρέμβαση προκειμένου η FRONTEX να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας λειτουργεί, καρποφορεί, δίνει αποτελέσματα, είπε από την πλευρά του Esteban Gonzalez Pons τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και είναι πολύ περισσότερο έτοιμη και προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Εξήρε επίσης την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός.