Δύο νέα υποβρύχια, το «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» (S-122) και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» (S-123), αμφότερα Type-214 AIP, εντάχθηκαν σήμερα στη δύναμη του Στόλου, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ» στο Σκαραμαγκά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παραλαμβάνοντας από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ ένα ομοίωμα υποβρυχίου Type-214 AIP, σε ανάμνηση της σημερινής τελετής, ευχήθηκε στα πληρώματα να φανούν αντάξια έναντι των προγόνων «που μας δίνουν τη δυνατότητα να θυμόμαστε το χρέος και τις παραδόσεις μας», όπως τόνισε για να συμπληρώσει με έμφαση: «Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η Πολιτεία θα πράξει το χρέος της έστω και εάν έχει καθυστερήσει».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, με δήλωσή του αναφέρθηκε στις «σκοτεινές και δύσκολες ημέρες που πέρασαν μέχρι τη σημερινή ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό των δύο νέων υποβρυχίων που αποτελούν ισχυρότατο μέσο στην εθνική άμυνα» εξαίροντας και αναφέροντας ρητώς και ονομαστικώς το ρόλο που διαδραμάτισε για την επίλυση του ζητήματος ο πρώην ΥΕΘΑ και νυν Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστεύσεως της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ακόμα, εξήρε την προσφορά των εργαζομένων στην ολοκλήρωση του προγράμματος επισημαίνοντας ότι «με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού απεδείχθη ότι δεν έχουμε ανάγκη ούτε από μεσάζοντες, ούτε από εκπροσώπους, ούτε από ξένους. Η τεχνογνωσία που διαθέτουμε κάνει θαύματα κατέληξε», αφιερώνοντας τη σημερινή ημέρα στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ στη σύντομης διάρκειας ομιλία του έκανε λόγο για «μια ημέρα ορόσημο μέσα από μία δύσκολη διαδρομή που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε σήμερα με την παραλαβή των τελευταίων υποβρυχίων» επισημαίνοντας και αυτός τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε ο τότε ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος για την απεμπλοκή του προγράμματος.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος αποδεικνύει τις αυξημένες δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ενώ το κόστος του ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις» σημείωσε, για να προσθέσει:  

«Τα δύο νέα υποβρύχια ενισχύουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι τα νέα στολίδια του ελληνικού οπλοστασίου. Η ολοκλήρωση του προγράμματος στην Ελλάδα από τους Έλληνες καταδεικνύει ότι:

α)Οι δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι απεριόριστες. 
β)Το συνολικό κόστος ήταν πολύ χαμηλότερο του αρχικώς υπολογισμένου. 
γ)Ενισχύονται οι αποτρεπτικές δυνατότητες του Ελληνικού ΠΝ. 
δ)Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν παράγοντα σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή μας»

Μιλώντας στη διάρκεια της σεμνής τελετής ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ.Γιακουμάκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα των υποβρυχίων έκανε λόγο  για ένα πολύπλοκο από νομικής και τεχνικής φύσεως ζήτημα που είχε αίσια έκβαση με την ανάληψη ενός λελογισμένου ρίσκου από την πλευρά του ΠΝ. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ικανότητα της Ελλάδος στην κατασκευή υψηλών προδιαγραφών οπλικών συστημάτων, επισημαίνοντας ότι το 60% των εργασιών συντηρήσεως και επισκευής των πλοίων του Στόλου εκτελείται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, τόνισε ότι εντός διετίας θα  ολοκληρωθούν τα προγράμματα ναυπηγήσεως των δύο πυραυλακάτων «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» (αμφότερες τύπου “Super Vita”, βρετανικής σχεδιάσεως “Vosper Thornycroft” και ελληνικής κατασκευής), καθώς και επισκευής της παλαιότερης πυραυλακάτου «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» (της οποίας είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το μηχανοστάσιό της). «Τα νέα υποβρύχια  αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος και ενισχύουν το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Δίνουν δε ισχυρό μήνυμα αποτροπής και αποφασιστικότητας για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι  στις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας», υπογράμμισε με νόημα.
    
Συγκινητική ήταν η στιγμή της ονοματοδοσίας του κάθε υποβρυχίου. Ανάδοχος  του υποβρυχίου «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», του δευτέρου πλοίου του Στόλου που φέρει αυτό το όνομα του ναυμάχου της Επαναστάσεως του 1821, ήταν επιχειρηματίας πρώην αξιωματικός του ΠΝ Αντιναύαρχος ε.α. Βαρδής Βαρδινογιάννης, ενώ ανάδοχος του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», του τρίτου κατά σειρά πλοίου του Στόλου με αυτό το όνομα, ήταν ο Πλοίαρχος σε πολεμική διαθεσιμότητα Δημήτρης Μητσάκος, ο οποίος ήταν κυβερνήτης της πυραυλακάτου «ΦΑΕΘΩΝ» που βυθίστηκε από τους Τούρκους στα γεγονότα του 1964 στην Κύπρο.

Οι ανάδοχοι των πλοίων ευχήθηκαν «καλούς πλόες» με το Δημήτρη Μητσάκο να προσθέτει «και σε ειρηνικά νερά».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο
επίτροπος της Ελλάδος στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπρόσωποι του
προέδρου της Βουλής και των κομμάτων, σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλοι επίσημοι.

Λ.Σ.Μ