Με 196 νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς, Όπλων και Σωμάτων, ενισχύθηκε από σήμερα ο Ελληνικός Στρατός, μετά την πραγματοποίηση της χθεσινοβραδινής τελετής ορκωμοσίας και απονομής ξιφών των νέων, 237 συνολικώς μαζί με τους Κυπρίους και αλλοδαπούς συμμαθητές τους, Ανθυπολοχαγών της τάξεως 2016 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, που φέρει την τιμητική ονομασία «Υποστράτηγος Ανδρέας Καλλίνσκης». 

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου, του ομολόγου του της Κύπρου Χριστόφορου Φωκαΐδη, του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα, των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Βασιλείου Τελλίδη, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, του Διοικητή της Σχολής Υποστρατήγου Δημητρίου Αλεβίζου και άλλων επισήμων, παλαιών αρχηγών και πλήθους συγγενών των νεοορκισθέντων, στις εγκαταστάσεις της ΣΣΕ στη Βάρη Αττικής, συμφώνως με το στρατιωτικό τυπικό και τις παραδόσεις της Σχολής. Ως γνωστόν, η ΣΣΕ αποτελεί το αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδος, αφού συγκροτήθηκε μετά από σχετικό διάταγμα του πρώτου κυβερνήτου της μόλις απελευθερωμένης χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια, στις 21 Δεκεμβρίου 1828! 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε τα ξίφη στους 237 νέους Ανθυπολοχαγούς από τους οποίους – ως προελέχθη – οι 196 είναι Έλληνες (146 άνδρες στα Όπλα και 28 άνδρες στα Σώματα, καθώς και 17 γυναίκες στα Όπλα και 5 στα Σώματα), 31 εκ Κύπρου, από τους οποίους μία γυναίκα ανθυπολοχαγός, καθώς και 10 αλλοδαποί, από τους οποίους 2 από το Μαυροβούνιο (μία γυναίκα), 2 από το Αφγανιστάν, 1 από την Ιορδανία, 1 από την Αρμενία, 3 από την Λιβύη (όλοι τους έφεραν και τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντος του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών, που σημαίνει ότι πρέπει να είχαν πρότερη στρατιωτική εμπειρία πριν έλθουν στην Ελλάδα και φοιτήσουν στη ΣΣΕ) και 1 από την Αλβανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχηγός της Τάξεως του 2016 της ΣΣΕ επέλεξε να ενταχθεί στο Όπλο της Αεροπορίας Στρατού, και ως είθισται μετά το πέρας της τελετής επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στην τελετή και εκ μέρους όλης της Τάξεώς του και των συμμαθητών του, ένα χρυσοποίκιλτο Ευαγγέλιο, προσφορά του Μητροπολίτου Γλυφάδος κ.κ.Παύλου.
Η Τάξη 2016 της ΣΣΕ φέρει την τιμητική ονομασία «Υποστράτηγος Ανδρέας Καλλίνσκης», ο οποίος είναι ο δημιουργός των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων μετά την απελευθέρωση, σε συνέχεια της παρουσίας και δράσεως του Ιερού Λόχου στη Μέση Ανατολή και στο Αιγαίο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ανδρέας Καλλίνσκης γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1895 στην Αθήνα, όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Στις 14 Νοεμβρίου 1911 κατετάγη στη ΣΣΕ. Στη διάρκεια της φοιτήσεώς του στη Σχολή ξέσπασε ο Α’Βαλκανικός πόλεμος, οπότε και διακόπηκε η φοίτησή του, τοποθετηθείς ως Λοχίας στο 16ο Σύνταγμα Πεζικού της V (5ης) Μεραρχίας. Στις 1 Σεπτεμβρίου 1913, με το πέρας και του Β’Βαλκανικού πολέμου επανήλθε στη ΣΣΕ από την οποία και αποφοίτησε στις 25 Μαρτίου 1913 ως Ανθυπολοχαγός Ιππικού. Έκτοτε συμμετείχε σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού μέχρι και την τελική μάχη του Εμφυλίου, το 1949. Υπήρξε ο δημιουργός και πρώτος Αρχηγός των Μονάδων Καταδρομών, των σημερινών Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού με εντυπωσιακά αποτελέσματα επί του πεδίου της μάχης.

Απεβίωσε στις 21 Μαΐου 1956 σε ηλικία 61 ετών.

Λ.Σ.Μ.