Ισόβια κάθειρξη επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο στους δύο κατηγορούμενους για την άγρια δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2015 μέσα στο σπίτι του στην Κυψέλη.

Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Έδρας, έκρινε ομόφωνα ένοχους για την ανθρωποκτονία του συγγραφέα, τον 27χρονο Στεφάν Ματασαρεάνου και τον 30χρονο Κοσμίν Γκαϊτάν, ρουμανικής υπηκοότητας, επιβάλλοντας στον καθένα ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον ποινή 4 ετών για απόπειρα ληστείας. Ομόφωνα επίσης το δικαστήριο απάλλαξε τον νεαρότερο κατηγορούμενο από την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής.

Λαϊκοί και τακτικοί δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό και δέχθηκαν το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος των δύο, σύμφωνα με το οποίο την επίμαχη βραδιά χτύπησαν άγρια μέχρι θανάτου τον λογοτέχνη στο σπίτι του, στην οδό Ζακύνθου 3 στην Κυψέλη, επειδή αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου προκάλεσε και στους δύο καταδικασθέντες κλάματα. Φίλοι και συγγενείς του συγγραφέα που βρέθηκαν στο Κακουργιοδικείο για να ακούσουν την απόφαση αισθάνθηκαν δικαιωμένοι με την κρίση των δικαστών, καθώς υπήρξε έντονη φόρτιση νωρίτερα στην αίθουσα, όταν ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος ενός εκ των δύο κατηγορουμένων ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικού για τον εντολέα του λέγοντας πως η πράξη του «μπορεί να έσωσε άλλα παιδιά από τον εκμαυλισμό». Όπως είπε ο συνήγορος του 30χρονου προκαλώντας αντιδράσεις στο δικαστήριο: «Να παίρνεις ένα 16χρονο, να το χαρτζιλικώνεις και να του λες "έλα να σου μάθω πως γίνονται κάποια πράγματα... ". Αυτό είναι εκμαυλισμός. Ποιος ξέρει πόσα άλλα παιδιά…».

Ακροατήριο: Αίσχος... αίσχος...

Αλ. Κούγιας: Εμένα αν το είχε κάνει στο παιδί μου θα του είχα κόψει τα γεννητικά όργανα και τα πόδια.

Στην αγόρευσήη του χθες ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή των δύο τονίζοντας πως κανέναν από τους δύο τους δεν έδειξε να έχει μετανιώσει για το έγκλημα. «Μιλάμε για δύο νέους ανθρώπους και έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που πέθανε με ιδιαιτέρως σκληρό τρόπο. Δεν διέκρινα ίχνος μετάνοιας, ίχνος συγγνώμης» είπε. Τόνισε επίσης, αναφερόμενος στην κατεύθυνση που από την αρχή είχε η υπεράσπιση του 30χρονου περί ερωτικής σχέσης του συγγραφέα με τους δράστες, ότι «δεν ενδιαφέρει καθόλου η ερωτική προτίμηση του θύματος ή των δραστών» επισημαίνοντας: «Είναι δικαίωμα του καθένα να συμπεριφέρεται ερωτικά όπως θέλει».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Η δικηγόρος της οικογένειας της συζύγου του συγγραφέα Αγγελική Δημακοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση επισημαίνοντας πως αν και δεν είχαν δικαίωμα παράστασης ως Πολιτική Αγωγή για νομικούς λόγους (σσ αφορούν τον βαθμό συγγένειας), «μίλησε η Ελληνική Δικαιοσύνη για λογαριασμό του συγγραφέα… με νηφαλιότητα». Έκανε επίσης λόγο για αποτυχία της υπεράσπισης να «αμαυρώσει την μνήμη του συγγραφέα».