Έφτιαξαν το πρώτο σπίτι - βαρέλι και νίκησαν την κρίση (ΦΩΤΟ)
<p>Ο πατέρας ξυλοκόπος και ο γιος του από την Καλαμπάκα μιλούν στη «F» για την παγκόσμια πατέντα που τους άλλαξε τη ζωή</p>
Της Ματίνας Σπυροπούλου, εφημερίδα freddo
Το επάγγελμα του ξυλουργού ανήκει στην κατηγορία επαγγελμάτων που με το πέρασμα του χρόνου τείνουν να εξαλειφθούν πλήρως. Πόσω μάλλον στις μέρες μας, που η τεχνολογία και οι εξελιγμένες μηχανές νίκησαν τον χρόνο και αντικατέστησαν σχεδόν το ανθρώπινο δυναμικό.
Σε μια κοινωνία ανταγωνισμού και λίγων ευκαιριών, ο ξυλουργός Γιώργος Παπαγεωργίου είδε την επιχείρησή του να «αργοπεθαίνει» και ήρθε αντιμέτωπος με τον φόβο της κατάρρευσης.
Ωστόσο, οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και τα προβλήματα δεν ήταν αρκετά για να εγκαταλείψει την τέχνη του.
Φαντασία
Με σύμμαχο το πείσμα και τη φαντασία του και έχοντας στο πλευρό του τον γιο του, ο κ. Γιώργος τόλμησε το διαφορετικό, κατασκεύασε για πρώτη φορά σπίτια-βαρέλια και τα κατάφερε!
Το 1989 ο κ. Παπαγεωργίου έφτιαξε το ξυλουργείο του στη Καλαμπάκα. Από τότε δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα να ασχολείται με το ξύλο και από τα χέρια του πέρασαν χιλιάδες κατασκευές. Τα τελευταία χρόνια η δουλειά «έπεφτε» και ήταν η στιγμή που αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάσταση.
Ο γιος του κ. Γιώργου, Παναγιώτης, που σπουδάζει οικονομικά, μιλώντας στη «Freddo» αποκαλύπτει πώς ξεκίνησαν όλα και πώς πήραν τη μεγάλη απόφαση. «Είχαμε επισκεφθεί μια έκθεση στο εξωτερικό και εκεί είδαμε ξύλινες σάουνες. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα, μόνο που εμείς αποφασίσαμε να την προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα και να φτιάξουμε κάτι που θα είναι τόσο όμορφο αισθητικά όσο και λειτουργικό».
Το όραμα, το ταλέντο, η σκληρή δουλειά και το μεράκι συνεργάστηκαν και έτσι προέκυψε το «Barrelhouse».
Ελληνική υπογραφή
Πρόκειται για το πρωτότυπο και μοναδικό σπίτι-βαρέλι στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, μια παγκόσμια καινοτομία που τα πνευματικά της δικαιώματα φέρουν ελληνική υπογραφή.
Είναι ένα ολοκληρωμένο ξύλινο σπίτι, σε προτεινόμενες διαστάσεις 25 τ.μ., με εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές και υποδοχή για πάνελ ηλιακής ενέργειας.
Εχουν μάλιστα εξασφαλίσει και πιστοποίηση από τα ΤΕΙ Καρδίτσας, που προσυπογράφουν για την αντοχή και την αποδοτικότητα του σπιτιού.
Οπως λέει ο Παναγιώτης, το πρώτο σπίτι-βαρέλι χρειάστηκε περίπου 20 μήνες για να είναι έτοιμο και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
«Ηταν η πρώτη προσπάθεια που κάναμε, γι’ αυτό χρειάστηκε και τόσο χρόνο. Κάναμε αλλαγές, προσαρμογές και βελτιώσεις. Τώρα πια ο χρόνος που θέλουμε είναι 3 μήνες. Είναι δύσκολο να κατασκευαστεί κάτι τέτοιο, καθώς όλα περνάνε από τα χέρια μας. Η παραμικρή λεπτομέρεια εξετάζεται πολλές φορές και αυτό είναι που κάνει το αποτέλεσμα τόσο ξεχωριστό. Είναι ένα σπίτι κανονικό, χωρίς καμία έλλειψη. Περιλαμβάνει κουζίνα, μπάνιο, υπνοδωμάτιο, μικρό σαλόνι με καναπέδες και τραπέζι και αποθηκευτικούς χώρους».
Το πρώτο σπίτι-βαρέλι ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα και ήδη πατέρας και γιος έχουν δεχθεί το ενδιαφέρον αγοραστών.
«Δεν έχουμε προλάβει καλά καλά να το διαφημίσουμε και ήδη μιλάμε με 40 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κυρίως, μας το ζητούν για εξοχική κατοικία, ωστόσο έχουμε μιλήσει με ανθρώπους που σκέφτονται να το κάνουν κανονικό τους σπίτι! Το κόστος θα κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθός του, ωστόσο η αρχική τιμή για την κατασκευή μόνο του εξωτερικού θα είναι γύρω στα 27.000 ευρώ».