Για μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά το Brexit έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής σε εκδήλωση με θέμα "Brexit, Ευρώπη κι Ελλάδα", που διοργάνωσε η ΛΑΕ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»

Όπως χαρακτηριστικά είπε "πρόκειται για ιστορικό πολιτικό γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις αναστοχασμού. Η βάση του δεν είναι ακροδεξιά, αλλά κοινωνική".Ο κ. Χουντής χαρακτήρισε την Ε.Ε "εργαλείο για τις εθνικές αστικές τάξεις και δεν είναι χώρος ειρήνης και συνεργασίας. Έχει φτιαχτεί για να μην αλλάξει και να μην μεταρρυθμιστεί. Το Brexit είναι πλήγμα στην πορεία της Ε.Ε. , αλλά αυτή δεν πέφτει. Θα προχωρήσει σε πιο αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα προς τις χώρες τη ΕΕ".

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΣ, Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για "πολιτική βόμβα που δεν έχουμε ακόμη συλλάβει τις διαστάσεις της. Πρόκειται για το συγκλονιστικότερο γεγονός που αλλάζει την Ευρώπη και τον κόσμο σε βάθος".

Χαρακτήρισε τον τίτλο Ε Ε. "αλαζονικό, εγωιστικό και μονομερές διότι υπάρχουν χώρες όπως η Ρωσία που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Είναι ειρωνεία να χρησιμοποιείται μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας".
Ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε σε συνεργασία και συμπόρευση τις προοδευτικές, αριστερές, αντιμνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα για να "βγούμε από την κρίση". Επανέλαβε μάλιστα τις θέσεις της ΛΑΕ για έξοδο από την Ευρωζώνη, στην επιστροφή ενός εθνικού νομίσματος, στην εθνικοποίηση των τραπεζών.

"Μαζί οι προοδευτικές αριστερές δυνάμεις με κοινές πρωτοβουλίες θα παίξουν νέο ρόλο για μια άλλη Ευρώπη".Ο αρθρογράφος και συγγραφέας Ταρίκ Αλί , του «#Lexit: The Left Leave Campaign» , τόνισε ότι "δεν είναι ότι δεν είμαστε διεθνιστές, Ευρωπαίοι, αλλά επιτιθέμεθα στον θεσμό της Ε.Ε. Ένας από τους λόγους που θέλαμε να κλωτσήσουμε την Ε.Ε είναι αυτό που έκανε στην Ελλάδα. Το Brexit" πρόσθεσε, "ήταν ένα χαστούκι στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της βρετανικής κυβέρνησης και της Ε.Ε". Όπως υπογράμμισε "υπάρχει η βάση για ένα δίκτυο με αριστερές προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό".

Να μην επικρατήσει η αίσθηση ότι "η Μεγάλη Βρετανία είναι Ντίσνεϋλαντ του ρατσισμού" κάλεσε ο πανεπιστημιακός και υποστηρικτής του Brexit, Τζον Ρις. "Μην κρίνετε τα 17 εκατομμύρια που ψήφισαν την έξοδο από την Ε.Ε. από τους πολιτικούς της. Το αποτέλεσμα έφερε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση" ανέφερε και επεσήμανε ότι "τώρα υπάρχει η ευκαιρία κι όχι ο κίνδυνος για την αριστερά. Πρέπει να αντιπαλέψουμε τους ρατσιστές που θέλουν να εκμεταλλευτούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν γυρίζουμε την πλάτη μας στον κόσμο, αλλά στην Ε.Ε. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια φυλακή της νεοφιλελεύθερης ΕΕ, αλλά βρήκαμε τρόπο διαφυγής", υπογράμμισε.