Απεβίωσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 89 ετών (και κηδεύεται  εκεί την Παρασκευή το πρωί) ο γνωστός Έλληνας ομογενής Τζον Μπρεδήμας, (καλαματιανός στην καταγωγή), ο οποίος διετέλεσε επί 11 θητείες βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την πολιτεία της Ιντιάνα. Επίσης ήταν ο 13ος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκη και στη συνέχεια ισόβιο μέλος της εφορίας του.

Ο Τζων Μπρεδήμας γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1927 στο Mishawaka (Saint Joseph County) της πολιτείας της Ιντιάνα, στις Η.Π.Α. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο στο South Bend της Ιντιάνα, φοίτησε στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, από όπου αποφοίτησε το 1954. Εργάστηκε ως βοηθός-καθηγητής στο Saint Mary’s College, στο Notre Dame της Ιντιάνα, μεταξύ 1957- 1958, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, δουλεύοντας στο γραφείο του γερουσιαστή του Μίσιγκαν Pat McNamara, το 1955. Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες, το 1954 και το 1956, κατάφερε να εκλεγεί στο Κογκρέσο με το Δημοκρατικό Κόμμα, το 1959, για να επανεκλεγεί, στη συνέχεια, άλλες δέκα φορές, μεταξύ 1959-1981. Διετέλεσε πρόεδρος του New York University μεταξύ 1981-1992.

Ο σημερινός πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης κ. Αντριου Χάμιλτον, δήλωσε, πως, «ο Τζων Μπρεδήμας ήταν ένας άνθρωπος με εξαιρετικό χαρακτήρα και αξιοπρέπεια. Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία στόχων και ιδρυμάτων τα οποία ήταν μεγαλύτερα από τον εαυτό του. Σε αμφότερα τόσο στο Κογκρέσο όσο και στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης επέφερε πρόοδο σε δύσκολες εποχές. Πίστευε ότι το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης έπρεπε να είναι στο κέντρο των μεγάλων κοινωνικών ομιλιών των καιρών μας και χρησιμοποίησε την επιρροή για να προσελκύσει παγκόσμιους ηγέτες στην Πλατεία Ουάσιγκτον». 

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Τζων Μπρεδήμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Τζων Μπρεδήμα.  Ενός εξέχοντος Έλληνα της ομογένειας. Η προσφορά του ως πολιτικού και ως ακαδημαϊκού είναι πολύ μεγάλη. Σημαντικότατος υπήρξε για την Ελλάδα και την Κύπρο ο αγώνας που έδωσε ως μέλος του Αμερικάνικου Κογκρέσου αφενός κατά της επτάχρονης δικτατορίας και αφετέρου για τον περιορισμό σε αναλογία ‘’7 προς 10’’ της Αμερικάνικης στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία μετά την εισβολή της στην Κύπρο. Για όλα αυτά, καθώς και για την ξεχωριστή ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά του, του αξίζει κάθε τιμή από την Πατρίδα του, που τόσο αγάπησε.Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».