Το άκρως εντυπωσιακό βίντεο της ανελκύσεως του αεροσκάφους  F-16D Blk 52+ (s/n “614”) της ιστορικής 343 Μοίρας «Αστέρι» από βάθος σχεδόν 1000 μέτρων, που είχε συντριβεί στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Γαύδου στη νότια Κρήτη στις 4 Δεκεμβρίου 2014, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ΓΕΑ. 

    Η ανέλκυση πραγματοποιήθηκε το διάστημα από την Τρίτη 28 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, και το βίντεο διάρκειας περίπου 3,5 λεπτώνδείχνει την ανέλκυση τμημάτων και μειζόνων συγκροτημάτων αεροσκάφους F-16D Blk 52+, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης, προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πτώσεώς του. Θυμίζουμε ότι αμφότεροι οι χειριστές του αεροσκάφους σώθηκαν πραγματοποιώντας επιτυχώς εγκατάλειψη του αεροσκάφους με το εκτινασσόμενο σύστημα διαφυγής των καθισμάτων τους.  

    Στην επιχείρηση ανελκύσεως του αεροσκάφους, από βάθος περίπου 1000 μέτρων (956,7 μέτρων για την ακρίβεια), συμμετείχαν ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Διερευνήσεως του Αεροπορικού Ατυχήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, δύτες της Κινητής Ομάδος Συντηρήσεω Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της ΠΑ, καθώς και ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο είχε και την όλη ευθύνη υλοποιήσεως της ανελκύσεως. Οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση επέβαιναν στο ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο», που αποτέλεσε και τη «μητρική βάση» (“Mother base”) για την εκτέλεση του εγχειρήματος. Σημειώνεται ότι η ανάθεση της ανελκύσεως στο ΕΛΚΕΘΕ έγινε κατόπιν υλοποιήσεως σχετικού δημόσιου διαγωνισμού. 

    Επισημαίνεται ότι για να εξακριβωθούν τα αίτια που προκάλεσαν το συγκεκριμένο μείζον αεροπορικό συμβάν πραγματοποιήθηκαν δύο αποστολές με τη συμμετοχή όλων των προαναφερθέντων.

    Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10 – 15 Δεκεμβρίου 2014, και είχε ως σκοπό τον εντοπισμό της θέσεως των συντριμμιών του αεροσκάφους, την επιλογή των τμημάτων και των μειζόνων συγκροτημάτων που θα βοηθούσαν την Επιτροπή Διερευνήσεως να ρίξει φως στα αίτια της προκλήσεως του ατυχήματος και η αξιολόγηση της καταστάσεώς τους για να διαπιστωθεί η δυνατότητα ανελκύσεώς τους.

    Η δεύτερη αποστολή, που εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου 2016, είχε ως σκοπό την ανέλκυση των τμημάτων και μειζόνων συγκροτημάτων του συγκεκριμένου αεροσκάφους s/n “614”, που επιλέχθηκαν από την πρώτη αποστολή. 

    Οι δύο αποστολές λόγω του μεγάλου βάθους, 1000m (περίπου), που βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους χαρακτηρίζονται ως μοναδικές και με υψηλό βαθμό δυσκολίας, στέφθηκαν όμως από απόλυτη επιτυχία λόγω της υψηλής καταρτίσεως του προσωπικού του ΕΛΚΕΘΕ και της ΠΑ, της καλής συνεργασίας και προετοιμασίας που έγινε καθώς και του χρησιμοποιούμενου ρομποτικού εξοπλισμού του ΕΛΚΕΘΕ.

    Η όλη επιχείρηση εκτιμάται ότι κόστισε περί τα 800.000 ευρώ, αλλά η επιχείρηση ήταν άκρως απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθούν με απόλυτη ακρίβεια τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να μην επαναληφθεί παρόμοιο συμβάν στον υπόλοιπο στόλο των μαχητικών του συγκεκριμένου τύπου.  
 
Λ.Σ.Μ