Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Βόρεια Εύβοια: Καταστράφηκαν 30.000 στρέμματα δάσους [ΕΙΚΟΝΕΣ]
<p>Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πυρόπληκτες περιοχές </p>
H μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Βόρεια Εύβοια, τέθηκε υπό έλεγχο τέσσερις μέρες μετά το ξέσπασμά της. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η φωτιά έκαψε στο πέρασμά της γύρω στις 30.000 στρέμματα πευκοδάσους με το μέτωπο να έχει μήκος 22 χλμ, σε μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή για την περιοχή της Εύβοιας.
Μάλιστα, το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του δημάρχου Λίμνης-Αγίας Άννας, του Περιφερειάρχη Στερεάς, Κώστα Μπακογιάννη και άλλων φορέων. Επίσης την περιοχή επισκέφθηκε στο πλαίσιο της εθελοντικής του προσπάθειας και ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.
Σύμφωνα με το eviazoom.gr, όπως καταγγέλει η αντιπρόεδρος της οικολογικής οργάνωσης "Kireasorg", υπάρχουν πληροφορίες ότι η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία ενώ η έκταση που έχει καεί ήταν κατάφυτη από πεύκα. Συγκεκριμένα «βλέπει» συμφέροντα υλοτόμων καθώς όπως εξηγεί αυτό το είδος του δέντρου δεν καταστρέφεται ολοσχερώς από την φωτιά με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καυσόξυλα.
Εκτός όμως από την μεγάλη οικολογική καταστροφή -καθώς έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 20.000 στρέμματα πευκοδάσους- τεράστια είναι και η οικονομική καταστροφή για μια μεγάλη μερίδα κατοίκων της βόρειας Εύβοιας καθώς πολλοί εξ αυτών ασχολούνται με την «ρητινοκαλλιεργια».
Οι «καλλιεργητές» της ρητίνης ήταν στο τελευταίο στάδιο προτού συλλέξουν την «σοδιά» για εφέτος. Τώρα όμως αυτό που βλέπουν είναι μόνο αποκαΐδια και ελάχιστες πιθανότητες να αποζημιωθούν.
Yπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προκειμένου να επιταχυνθεί η ροή των κονδυλίων που θα παρασχεθούν για την αποκατάσταση των σχετικών ζημιών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τόσκα, ο δήμαρχος Λίμνης, Χρήστος Καλυβιώτης, τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκρισή του στο σχετικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Τι σημαίνει, όμως, η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, την επιστράτευση όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό και τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.
Στο δυναμικό και στα μέσα πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται:
-Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.
-Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Κ.Α.Β., Ένοπλες Δυνάμεις, Ο.Α.Σ.Π, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.ΕΠ.Α., Ε.Μ.Υ.).
-Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.-