Με ψίχουλα αλλά και νέες υποσχέσεις ανεβαίνει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ
<p>Η προσοχή στρέφεται στην περιγραφή ενός νέου αφηγήματος περί ταχείας εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, με ενίσχυση της ανάπτυξης και επιστροφή της στις αγορές</p> <p> </p>
Στην προετοιμασία των φθινοπωρινών πολιτικών πρωτοβουλιών και κινήσεων με κορυφαία την εμφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα του επόμενου διαστήματος, διαψεύδοντας την εκλογολογία, αλλά και να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις, που αναμένονται σφοδρές λόγω της φοροεπιδρομής και των νέων μειώσεων σε συντάξεις.
Με την επιστροφή πλέον αυτή την εβδομάδα όλων των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών από τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου, πυκνώνουν όπως αναφέρει ο Γιάννης Μακρυγιάννης στο Πρώτο Θέμα οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο άλλωστε ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει σημειώματα για την πορεία του κυβερνητικού έργου, αλλά και να περιγραφούν τα περιθώρια που υπάρχουν σε κάθε τομέα για μέτρα ελάφρυνσης από τις επιπτώσεις του μνημονίου, ειδικά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στην κυβέρνηση αναζητούν κάποια μέτρα που θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά ειδικά για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και για την υπερβολική φορολογική επιβάρυνση. Είναι ωστόσο κοινή πεποίθηση ότι περιθώρια για σοβαρές παροχές δεν υπάρχουν και η προσοχή στρέφεται στην περιγραφή ενός νέου αφηγήματος περί ταχείας εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, με ενίσχυση της ανάπτυξης και επιστροφή της στις αγορές.
Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός των ημερών προβλέπει και την προετοιμασία της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των εταίρων, οι οποίοι φαίνεται να προβληματίζονται από τα περί εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο.
Ιδίως που ο πρωθυπουργός θέλει να εκδηλωθούν με επιτυχία οι διεθνείς του πρωτοβουλίες, με πρώτη τη «συνάντηση κορυφής του νότου» στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει τη συγκρότηση μετώπου κατά της λιτότητας, που επιβάλλει ο συντηρητικός γερμανικός άξονας στην Ευρώπη, αλλά προϋπόθεση για μία ειλικρινή συζήτηση και κοινή δράση είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων – εξ ου και η «υπόσχεση» για τη δεύτερη αξιολόγηση. Πολύ περισσότερο που ο όρος αυτός απελευθερώνει και τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Για τη συνάντηση του νότου ήδη έχουν απαντήσει θετικά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.
Η συνάντηση αυτή θα έχει και ένα παραπάνω ενδιαφέρον γιατί θα πραγματοποιηθεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου, με ατζέντα όλα τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, ειδικά μετά το brexit.
Σημειωτέον ότι εντός της εβδομάδας, την Πέμπτη 25 Αυγούστου, ο κ. Τσίπρας θα παραβρεθεί ως παρατηρητής στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι.