Αλλοδαποί εκβίαζαν τραπεζικό με ροζ USB
<p>Περιείχε φωτογραφίες με την ερωμένη του και του ζητούσαν 150.000 ευρώ για να μην τις δημοσιεύσουν στο Διαδίκτυο </p>
Του Βασίλη Χήτου
Το «στικάκι» με τις ροζ φωτογραφίες του πρώην τραπεζικού που έπεσε στα χέρια τους ήταν το… εργαλείο του εκβιασμού για έξι Ιρακινούς και Αιγύπτιους, ηλικίας από 30 έως 47 ετών, από τους οποίους οι τρεις πιάστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, τη στιγμή που είχαν μεταβεί σε κατάστημα μεταφοράς χρημάτων για να εισπράξουν το ποσό των 150.000 ευρώ. Ο 55χρονος, πρώην διευθυντικό στέλεχος τράπεζας, τα τελευταία χρόνια είχε ιδρύσει δική του εμπορική εταιρεία, αλλά ένας παράνομος δεσμός λίγο έλειψε να τον οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής της οικογενειακής του ζωής και της επαγγελματικής του ισορροπίας. Το αποκαλυπτικό «στικάκι» περιείχε τρυφερές και πικάντικες στιγμές με την παράνομη ερωμένη του και -άγνωστο πώς- βρέθηκε στην κατοχή της συμμορίας αλλοδαπών, ο 30χρονος εγκέφαλος της οποίας είναι τρόφιμος των φυλακών για άλλα αδικήματα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το διάστημα αυτό ο 55χρονος επιχειρηματίας είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στον παράνομο ερωτικό του δεσμό και το είχε πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Πρόσβαση σ’ αυτό το αφαιρούμενο αποθηκευτικό μέσο usb stick θα μπορούσε να έχει μόνον η 40χρονη ερωμένη του, αφού κανείς από τους αλλοδαπούς δεν είχε απασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν στην εταιρεία του.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία του 55χρονου, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οπως προέκυψε, επί δύο μήνες, μέσω email, οι εκβιαστές απαιτούσαν να τους παραδώσει χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ προκειμένου να μη δημοσιεύσουν στο Διαδίκτυο τις επίμαχες πόζες με το «έτερον ήμισυ».
Από τη Δίωξη ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια εισαγγελική Αρχή και εκδόθηκαν σχετικά βουλεύματα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών.
Στο πλαίσιο ενδελεχούς ψηφιακής αστυνομικής έρευνας διακριβώθηκε η παράνομη δραστηριότητα των εμπλεκομένων με τη μορφή εγκληματικής ομάδας, που είχε συσταθεί το τελευταίο τρίμηνο με διακριτούς ρόλους.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης των μελών της προέκυψε ότι για να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, απέστελλαν στον 55χρονο εκβιαστικά μηνύματα είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είτε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο, όπως το Skype.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους όπου διέμεναν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκε και κατασχέθηκε έντυπο υλικό σχετιζόμενο με την υπόθεση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, τρία κινητά τηλέφωνα, πληθώρα καρτών SIM, χρηματικό ποσό, τραπεζικά εμβάσματα, καταστάσεις με ονόματα και χρηματικά ποσά, καθώς και πληθώρα εγγράφων, διαβατηρίων και βεβαιώσεων παραμονής, αμφιβόλου γνησιότητας.
Σημειώνεται ότι τρία από τα μέλη της ομάδας είναι σεσημασμένοι για διάφορες κακουργηματικές πράξεις, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους σε άλλες ομοειδείς πράξεις. Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμη δύο αλλοδαποί.
*δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Freddo