Πολιτική θύελλα για την "Αυγή" και την offshore
<p>Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση στη Βουλή </p>
το στόχαστρο της αντιπολίτευσης μπαίνει για δεύτερη ημέρα στη Βουλή η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και της εφημερίδας Αυγή με την αντιπολίτευση να ζητάει από την κυβέρνηση εξηγήσεις για τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την κυπριακή εταιρεία η οποία κατέχει το 2,5% των μετοχών της Αυγής.
“Από τη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής φάνηκε ότι το τριγωνικό μοντέλο ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες ευδοκίμησε σε ΣΥΡΙΖΑ και εφημερίδα ΑΥΓΗ” είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκης Κεραμέως χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Αυγής πως δεν αποκαλύπτει τα ονόματα πίσω από την κυπριακή εταιρεία για να μην προκληθεί θόρυβος.
Αναλυτικά η κα Κεραμέως είπε:
“Από την κατάθεση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΥΓΗΣ προέκυψε ότι
- Η ΑΥΓΗ, με καθημερινές πωλήσεις μόλις 1500 φύλλα και με αρνητικό πιστωτικό παρελθόν (σας θυμίζω, στάση πληρωμών και διαγραφή χρεών), έλαβε δάνειο το 2009 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Πως πήρε το δάνειο αυτό; Επί τη βάσει επιστολής του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα ότι λίγο πολύ αυτός είναι το αφεντικό, η λεγόμενη δήλωση πατρωνίας.
- Επίσης με καθημερινές πωλήσεις μόλις 1500 φύλλα, η ΑΥΓΗ έλαβε διαφήμιση από τράπεζες ύψους 470.000 ευρώ.
- Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να αποκαλύψει το όνομα του φυσικού προσώπου που κρύβεται πίσω από off shore εταιρεία η οποία εντοπίστηκε στο μετοχολόγιο της ΑΥΓΗΣ. Μάλιστα, ομολόγησε το στέλεχος της ΑΥΓΗΣ ότι «δεν λέω το όνομα για να μην γίνει θόρυβος». Και διερωτώμαι, γιατί; Τι έχει να κρύψει η ΑΥΓΗ; Γιατί θα γίνει θόρυβος;
- Και κυρίως, αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα μέσα από την κρατική του χρηματοδότηση. Και αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας και συγκεκριμένα του Ν. 4304/2014.
- Όταν ένα κόμμα χρηματοδοτείται από το κράτος, τα χρήματα αυτά μπορεί να τα δαπανά για συγκεκριμένο σκοπό: για λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες ή για επιστημονικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Όχι για να επενδύει σε ΜΜΕ.
Φαίνεται τελικά ότι το τριγωνικό μοντέλο της διαπλοκής ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες, λειτουργούσε καλά στον ΣΥΡΙΖΑ”.
Για μείζον πολιτικό θέμα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος καλώντας την κυβέρνηση να δώσει τα ονόματα: “Γιατί δεν λέτε το όνομα; Σε εμένα χθες απάντησε ο διευθύνοντας σύμβουλος της εφημερίδας ότι δεν μου λέει το όνομα του προσώπου για να μην δημιουργηθεί θόρυβος. Η νομοθεσία επιβάλει την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου. Είστε εκτεθειμένοι. Κρύβετε κανένα; Φοβάστε κάτι; Τι έχει συμβεί;» είπε.
Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών θα αφορά μόνο στην α’ δόση και όχι στο σύνολο του ποσού.
Στο θέμα της οφσόρ που έχει το 2,5% των μετοχών της Αυγής αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία να σταματήσει το «κρυφτό» και να δώσει το όνομα του φυσικού προσώπου που κατέχει την εξωχώρια εταιρεία. «Ποιος κρύβεται πίσω από την offshore; Γιατί δεν μας το λέτε; Τι φοβάστε; Δεν καίγεστε να το μάθετε;” είπε.
Τι έγινε χθες στη Βουλή
Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυήθηκε για δάνειο της Αυγής
Η μεγάλη ένταση χαρακτηρίζει την κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής του διευθύνοντος συμβούλου της Αυγής Δημητρίου Στούμπου κυρίως λόγω της άρνησης του μάρτυρα να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την οφσόρ εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία έχει το 2,5% των μετοχών της εφημερίδας.
Ο κ. Στούμπος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων τόσο από τον κ. Τζαβάρα της Ν.Δ όσο και από τους κ.κ Κασιδιάρη της Χ.Α και Λοβέρδο του ΠΑΣΟΚ για να αποκαλύψει ποιοι βρίσκονται πίσω από την οφσόρ αρνήθηκε ωστόσο να τους αποκαλύψει υποστηρίζοντας ότι ο νόμος που ορίζει ότι οι μετοχές εκδοτικών εγχειρημάτων πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένες αφορά μόνο στα εκδοτικά σχήματα που λαμβάνουν δημόσια έργα.
Ο κ. Στούμπος υποστήριξε ότι η κυπριακή εταιρεία αγόρασε μετοχές με δημόσια εγγραφή κατά την ανοικτή διαδικασία της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κατά την οποία η εφημερίδα δεν μπορούσε να αποκλείσει κανέναν. Αρνήθηκε μάλιστα να απαντήσει κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εξομοιώσει την Αυγή με άλλους.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η επιβεβαιώση του κ. Στούμπου σε αναφορά του Κώστα Τζαβάρα της Νέας Δημοκρατίας ότι η Αυγή πήρε δάνειο 1,2 εκατομμυρίων ευρώ με εγγυητική επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επί της ουσίας εγγυήθηκε πως αν η Αυγή δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο θα το έκανε το κόμμα. “Αυτό στη νομική ονομάζεται επιστολή πατρωνίας. Είναι αδύνατον μια ελληνική εταιρεία με αυτά τα στοιχεία που είχε η Αυγή να έπαιρνε δάνειο αν δεν την είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο τριγωνικό μοντέλο “κόμμα-ΜΜΕ-τράπεζα το καθοριστικό ήταν η δήλωση πατρωνίας του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ σας” είπε ο κ. Τζαβάρας. “ Ο ισχυρός μέτοχος της εταιρείας μας εγγυήθηκε ότι σε περίπτωση που υπήρχε πρόβλημα θα παρενέβαινε. Η τράπεζα γνωρίζοντας τη μετοχική σύνθεση ζήτησε την εγγύηση του ισχυρού μετόχου” απάντησε ο κ. Στούμπος.
Η απάντηση ωστόσο του κ. Στούμπου στην ερώτηση για τις εγγυήσεις πως αφ’ενός η εφημερίδα έβαλε ως εγγύηση τις εισπράξεις από την κυκλοφορία της εφημερίδας (1.500 φύλλα το καθημερινό και περίπου 5.000 ευρώ το κυριακάτικο) και ο ΣΥΡΙΖΑ δια της τεθλασμένης την κρατική επιχορήγηση προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης. “Προκύπτει μείζον ζήτημα” είπε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε πως η κρατική επιχορήγηση έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις δηλαδή λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και δεν μπορεί να διατεθεί για άλλους σκοπούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι άλλοι βουλευτές ερωτώντας τον κ. Στούμπο αν θεωρεί ότι αυτό είναι νόμιμο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αυγής να απαντά πως αυτό είναι αποδεκτό και νόμιμο προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει γενικώς σημαντικά ποσά στην Αυγή και ειδικά τα τελευταία χρόνια πάνω από 700.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα συζήτηση έχει γίνει και για τη διαφημιστική δαπάνη της Αυγής η οποία το 2015 επί ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε στο ένα εκατομμύριο ευρώ.