Η ροπή των Ελλήνων στην καχυποψία, αν όχι στη συνωμοσιολογία, φαίνεται πως έχει αντίκτυπο και στις αντιλήψεις τους για την ασφάλεια των εμβολίων. Ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρούν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Το ποσοστό αυτό (25%) είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (12%) των ανθρώπων που βλέπουν τα εμβόλια με... μισό μάτι.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «EbioMedicine», με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του Imperial College του Λονδίνου.

Οι επιστήμονες -με τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού ερευνών WIN/Gallup International- ανέλυσαν δειγματοληπτικά τις απόψεις σχεδόν 66.000 ανθρώπων σε 67 χώρες, σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια είναι ασφαλή, σημαντικά, αποτελεσματικά και συμβατά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο σχετικά με τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα εμβόλια.

Συνολικά -και μάλλον αναπάντεχα- η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης και τον πιο έντονο σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια (15,8%), ενώ την μικρότερη έλλειψη εμπιστοσύνης έχουν η ΝΑ Ασία (4,4%) και η Αφρική (7,4%).

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πιο καχύποπτη απέναντι στα εμβόλια είναι η Γαλλία (το 41% των Γάλλων διαφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή). Το απρόσμενα υψηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται σε αμφιβολίες των δύο τελευταίων δεκαετιών σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κυρίως για την ηπατίτιδα Β και τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης της Ελλάδας (25%) είναι ίδιο με τις Ιαπωνίας και λίγο μικρότερο της Ρωσίας (28%). Στο άλλο άκρο, μόνο το 1% των κατοίκων στο Μπαγκλαντές, στη Σαουδική Αραβία και στην Αργεντινή θεωρούν ανασφαλή τα εμβόλια.

Όσον αφορά τη σημασία των εμβολίων, πέρα από την ασφάλειά τους, πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που δεν θεωρούν σημαντικά τα εμβόλια (το 7,7%), έναντι 2,3% στη ΝΑ Ασία, 3,5% στη Μέση Ανατολή και 3,5% στην Αφρική.

Οι χώρες που υποβαθμίζουν περισσότερο τη σημασία των εμβολίων, είναι η Ρωσία (16% του πληθυσμού) και η Ιταλία (15%), ενώ στον αντίποδα κάτω από το 1% των κατοίκων στο Μπαγκλαντές, στο Ιράν, στον Ισημερινό, στις Φιλιππίνες και στην Αργεντινή θεωρούν άνευ σημασίας τα εμβόλια.

Οι φόβοι απέναντι στα εμβόλια αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς «φρενάρουν» αρκετούς γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή να εμβολιασθούν οι ίδιοι, πράγμα που οδηγεί σε αναζωπύρωση ασθενειών όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η Ευρώπη ξεχωρίζει ως η περιοχή με τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την επιρροη που μπορεί αυτό να έχει και σε άλλες χώρες του κόσμου», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης δρ Χάιντι Λάρσον.

Όσον αφορά τις θρησκείες, καμία δεν σχετίζεται συστηματικά με αρνητική στάση απέναντι στα εμβόλια, αν και μεμονωμένες θρησκευτικές ομάδες έχουν τέτοια στάση. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) σε όλο τον κόσμο έχουν τις πιο θετικές απόψεις για τα εμβόλια, σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.