Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων διοικητού, αφού η ηγεσία του ΓΕΝ αποφάσισε με τον προαναφερθέντα τρόπο να «επιλύσει» το οξύτατο πρόβλημα που είχε προκύψει μεταξύ της νυν διοικήσεως της Σχολής και του Σώματος των καθηγητών αυτής.

Νέος διοικητής της ΣΝΔ, στη θέση του σημερινού Διοικητή Υποναυάρχου Βασιλείου Θεολογίτη ΠΝ, ό οποίος μετατίθεται σε άλλη οργανική θέση του ΓΕΝ, αναλαμβάνει ο νυν Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως Υποναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ, χωρίς να εγκαταλείψει τα σημερινά του καθήκοντα.

Μία οξύτατη κόντρα μεταξύ Υποναυάρχου Θεολογίτη και καθηγητών της ΣΝΔ, αναφορικώς με το ποιος «διοικεί» την ιστορική Σχολή και φυτώριο της μελλοντικής ηγεσίας του Κλάδου, ο φυσικός – ναυτικός – Διοικητής ή το Επιστημονικό συμβούλιο αυτής που αποτελείται από τους καθηγητές των διαφόρων βαθμίδων και ειδικοτήτων, όπως προβλέπεται στο νομικό έκτρωμα, που λέγεται «νόμος Βενιζέλου» για τα ΑΣΕΙ, όπου παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ και ΚΥΡΙΩΣ προετοιμάζουν τους αυριανούς στρατιωτικούς, ναυτικούς και αεροπορικούς ΗΓΕΤΕΣ και όχι πρωτίστως επιστήμονες. Έτσι με αυτό το νομικό έκτρωμα την ουσιαστική διοίκηση δεν την είχε ο φυσικός διοικητής αλλά το επιστημονικό συμβούλιο στις αποφάσεις του οποίου δεν μπορούσε να επεμβαίνει ο διοικητής και θα έπρεπε να τις δέχεται ακρίτως, περιοριζόμενος μόνο στα στρατιωτικές ασκήσεις και στα παραγγέλματα που στο κάτω-κάτω της γραφής θα μπορούσε ανέτως να εκτελέσει και ένας υποπλοίαρχος!

Συμφώνως με τις πληροφορίες μας το ζήτημα δεν είναι ότι ο Υποναύαρχος Θεολογίτης έχει άδικο σε όσα υποστηρίζει, αλλά ότι αυτά δεν τα υποστήριξε με τον «ενδεδειγμένο τρόπο», όπως χαρακτηριστικώς μας ελέχθη από ανώτατη ναυτική πηγή.

Γεγονός είναι ότι ο νόμος αυτός για τα ΑΣΕΙ χωλαίνει σοβαρότατα και ήδη το ΓΕΝ και κατ’ επέκταση οι ΕΔ υφίστανται ήδη τις πρώτες του σοβαρές συνέπειες.

Λ.Σ.Μ.