Η πρώτη υπέρπτηση των Τούρκων πάνω από ελληνικό νησί στο Ανατολικό Αιγαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί, ακριβώς στην επέτειο συμπληρώσεως δύο μηνών από της διενεργείας της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος από πλευράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενώ κατά το διαρρεύσαν δίμηνο δεν είχε σημειωθεί ούτε μία.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα το πρωί, ένα ελικόπτερο ΑΒ-212 της Τουρκικής Ακτοφυλακής εισήλθε στο FIR Αθηνών  στις 07:10 και πραγματοποίησε σειρά υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά ως εξής:

Στις 07:12 πάνω από την Βορειοανατολική άκρη της Κω, στα 400 πόδια.

Στις 07:14 πάνω από το Βορειοανατολικό άκρο της Κω, στα 500 πόδια.

 Τελικώς, στις 07:27, το συγκεκριμένο ελικόπτερο εξήλθε του FIR Αθηνών.

Η αντίδραση της ελληνικής αεραμύνης ήταν άμεση καθώς δόθηκε “scrable” και απογειώθηκαν αμέσως δύο F-16C Block.52+ από την Αεροπορική Βάση Καστελλίου Ηρακλείου, μου μόλις προσέγγισαν στην περιοχή, το πλήρωμα του τουρκικού ελικοπτέρου – προφανώς ειδοποιηθέν από τα τουρκικά ραντάρ για τα προσεγγίζοντα αεροσκάφη – εξήλθε αμέσως από το FIR Αθηνών.

Πέραν της καθαρώς σημειολογικής παρατηρήσεως που ήδη επισημάναμε, πρέπει να σημειώσουμε επικουρικώς και τα εξής:

Πρώτον, στη θαλάσσια περιοχή και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, υπήρχε πλαστική λέμβος με πρόσφυγες, την οποία προφανώς παρακολουθούσε το τουρκικό ελικόπτερο.

Δεύτερον, με την ευκαιρία αυτή το πλήρωμα του ελικοπτέρου διετάχθη (προφανώς) να πραγματοποιήσει τις υπερπτήσεις αυτές, εμφανώς άνευ ουσιαστικής σημασίας, αλλά απλώς για να «υπενθυμίσουν» τις πάγιες αλλά έκνομες τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις.

Τρίτον, για να γίνει αυτό χρησιμοποιήθηκε πτητικό μέσο της Ακτοφυλακής, η οποία στην Τουρκία μέχρι προσφάτως αποτελούσαν τον πέμπτο Κλάδο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εντάχθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την Στρατοχωροφυλακή, «αποδυναμώνοντας» έτσι την συνολική ισχύ (και έλεγχο) των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέταρτον, οι Τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις εξακολουθούν να χωλαίνουν σοβαρώς, μετά την αναγκαστική αποστρατεία και συλλήψεις περισσοτέρων των 350 επιχειρησιακών πιλότων τους.

Λ.Σ.Μ.