Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1970 ένας νέος, τυλιγμένος στις φλόγες, τρέχει στην πλατεία Ματεότι στη Γένοβα και φωνάζει "Ζήτω η Ελλάδα, κάτω η δικτατορία".

Είναι ο 22χρονος φοιτητής γεωλογίας, Κώστας Γεωργάκης, που μόλις πριν λίγα λεπτά έχει αυτοπυρποληθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, στις 23 Αυγούστου του 1948 και ήταν μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου.  Ανώνυμα το 1970 σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι η Χούντα είχε διεισδύσει στις ελληνικές οργανώσεις της Ιταλίας. Φοβούμενος ότι η Χούντα αργά ή γρήγορα θα ανακάλυπτε την ταυτότητά του, αποφάσισε να προβεί σε μια πράξη διαμαρτυρίας κατά της Χούντας η οποία δεν θα έδινε τη δυνατότητα στο καθεστώς να προβεί σε αντίποινα προς την οικογένειά του, που ήταν στην Ελλάδα.

Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 1970, ο Γεωργάκης έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του: "Συγχώρεσε με γι' αυτό που έκανα και μην κλάψεις. Ο γιος σου δεν είναι ήρωας. Είναι άνθρωπος, όπως όλοι οι άλλοι, ίσως λίγο πιο φοβισμένος (...) Δεν θέλω να μπείτε σε κίνδυνο από τις πράξεις μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, παρά να σκέφτομαι και να ενεργώ σαν ελεύθερο άτομο"

19 Σεπτεμβρίου 1970...ξημερώματα στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, ο νεαρός Κώστας περιλούεται με βενζίνη και αυτοπυρπολείται, φωνάζοντας "Το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η δημοκρατία, όλοι οι Ιταλοί ας αναφωνήσουν : Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα". Από εκεί μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου ξεψυχεί μετά απο λίγες ώρες.

Γένοβα...23 Σεπτεμβρίου ο Γεωργάκης κηδεύεται.. Ωστώσο το περιστατικό αποσιωπείται από τη δικτατορία, αλλά προκαλέι έντονη αίσθηση στη διεθνή κοινότητα. Η σορός του μεταφέρεται στην Κέρκυρα με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, λόγω εσκεμμένων κωλυσιεργιών της Χούντας, και ενταφιάζεται στο Α΄ Νεκροταφείο.

Σήμερα στο σημείο που αυτοπυρπολήθηκε υπάρχει αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή στα Ιταλικά:

Al giovane Greco Constantino Georgakis che à sacrificato i suoi 22 anni per la Libertà e la Democrazia del suo paese. Tutti gli Uomini Liberi rabbrividiscono davanti al suo Eroico Gesto. La Grecia Libera lo ricorderà per sempre

("Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη που θυσίασε τα 22 χρόνια του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία της πατρίδας του. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην ηρωική του χειρονομία. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα")
Στη γενέτειρά του Κέρκυρα υπάρχει πλατεία με το όνομά του και με τον ανδριάντα του. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Νικηφόρου Βρεττάκου σ' ένα από τα ποιήματα του για την αυτοθυσία του.