Με την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου στον ιστορικό Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, όπου στη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου στέγαζε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικό και το Αρχηγείο Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού (τότε «Βασιλικού Ναυτικού») ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, όπου είχε σειρά επαφών, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελο Αποστολάκη.  

«Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος της Αλεξάνδρειας δεν είναι απλά ένας ναυτικός όμιλος, ήταν το Αρχηγείο του Στόλου την περίοδο του πολέμου. Αποδίδουμε λοιπόν τις οφειλόμενες τιμές σε αυτό τον ιστορικό όμιλο που φιλοξένησε το Αρχηγείο του Ελληνικού Στόλου, μέσα από εδώ δόθηκε η μάχη για την ελευθερία» τόνισε ο ΥΕΘΑ. 

Προηγουμένως, ο Π.Καμμένος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Sedky Sobhy και τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής Dr. Mohammed Saeed Al-Assar. Συζήτησαν θέματα ενισχύσεως της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, ενώ ο ΥΕΘΑ προσκάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα σε χρόνο που θα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού.

Ο Π.Καμμένος με τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου συζήτησαν θέματα συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών και τις δυνατότητες συμπαραγωγής οπλικών αμυντικών συστημάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αίγυπτος θα προμηθευτεί από την Ελλάδα 100 ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον Ελληνικό Στρατό, ενώ μπορούν να αποκτηθούν και ένας σημαντικός αριθμός αυτών (50-70) επιπλέον από την Ελλάδα. Χθες, και οι τρεις προαναφερθέντες υπουργοί μαζί με τους δύο Αρχηγούς παρέστησαν στην πρώτη συνάντηση κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Κάϊρο.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγο Mahmoud Hegazi, με τον οποίο και συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Τέλος, στο πλαίσιο της παραμονής του στην Αλεξάνδρεια, ο Έλληνας ΥΕΘΑ συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ ο οποίος του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σάββα, παρουσία και του αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό και τις Θρησκευτικές Υποθέσεις Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος επίσης πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο για θέματα δικής του αρμοδιότητος και του Ναυάρχου Αποστολάκη.

Λ.Σ.Μ.