Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η προγραμματισμένη ελληνοϊσραηλινή άσκηση με την επωνυμία “White and Blue Sky 2016”, που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδος το διάστημα από 12 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η άσκηση αφορούσε συνεκπαίδευση μονάδων προσωπικού και μέσων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) με αντίστοιχες μονάδες ελικοπτέρων των Αεροπορικών Δυνάμεων του Ισραήλ, καθώς εκεί δεν υφίσταται «Αεροπορία Στρατού» και όλα τα πτητικά μέσα, επανδρωμένα και μη, ανήκουν στην Αεροπορία τους. Βασική βάση επιχειρήσεων ήταν αυτή του Στεφανοβικίου, ενώ οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν και την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης.

Πιο συγκεκριμένα την Ισραηλινή αποστολή αποτελούσαν 6 μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 και άλλα 6 CH-53, καθώς και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου King Air B-200, διαφόρων μονάδων, κατά παγία τακτική των Ισραηλινών. Για τις μετακινήσεις των 250 ατόμων, ιπταμένων και τεχνικών διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και των βασικών φόρτων κρισίμων ανταλλακτικών για τα ελικόπτερά τους, χρησιμοποιήθηκαν 2 μεταφορικά αεροσκάφη C-130H που πραγματοποίησαν πτήσεις στις 8 και 11 Σεπτεμβρίου και ισάριθμες πτήσεις στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, κατά την επιστροφή του προσωπικού και των μέσων στην πατρίδα τους.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 3 επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ) και άλλα 3 AH-64DHA Longbow Apache του 2ου ΤΕΕΠ αντιστοίχως.

Κατά τη συνεκπαίδευση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν πτήσεις εξοικειώσεως και αεροκινήσεις, πτήσεις ναυτιλίας και προστασίας ιπταμένων στόχων χαμηλής ταχύτητος, αποστολές Ερεύνης και Διασώσεως Μάχης (Combat Search And Rescue/CSAR), πτήσεις εξοικειώσεως και ναυτιλίας σε μεγάλα ύψη κ.λπ., ενώ σε όλες τις αποστολές χρησιμοποιήθηκε το αεροσκάφος Η/Π King Air B-200, σε αποστολές καταδείξεως στόχων, ηλεκτρονικής υποστηρίξεως κ.λπ.

Λ.Σ.Μ.