Ως υπουργό «α-Παιδείας», χαρακτήρισε τον Νίκο Φίλη ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αγιαλείας, Αμβρόσιος, μέσω του προσωπικού του ιστολογίου.

Φορείς των Καλαβρύτων, με ένα κείμενο προς τον υπουργό Παιδείας, διαμαρτυρήθηκαν για τις δηλώσεις του, σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
«Ηχηρό χαστούκι στον Υπουργό της α-Παιδείας κ. Φίλη έδωσαν και οι Καλαβρυτινοί διά των εκπροσώπων των Πολιτιστικών κλπ. Συλλόγων τους, καθώς επίσης και ο τοπικός Τύπος», γράφει χαρακτηριστικά ο Αμβρόσιος και συνεχίζει:«Με απλά λόγια τον εκόλλησαν στον τοίχο για τις ανιστόρητες θέσεις του όσον αφορά το ρόλο της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Κατοχής. Έπειτα από το διάβημα αυτό των Καλαβρυτινών, αν είχε φιλότιμο ο ταλαίπωρος αυτός άνθρωπος, θα πήγαινε να κρυφθή κάπου και να εξαφανισθή πλέον από προσώπου της γης!»

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Τετάρτης τεράστια αίσθηση προκάλεσε η δευτερολογία του Νίκου Φίλη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την παιδεία στη Βουλή με τον υπουργό Παιδείας να λέει ότι απειλείται η ζωή του από όσα κάνει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος."Ο Αμβρόσιος κυκλοφόρησε φυλλάδιο στην επαρχία του με φωτογραφία μου. Με αποκαλεί φίδι και έχει ένα γνωμικό -δεν ξέρω που το βρήκε- ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο προσβλητική επίθεση. Όχι απέναντι σε μένα. Απέναντι στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Προσβλητική επίθεση στους ανθρώπους με υπνική άπνοια. Μια αντιχριστιανική εκστρατεία προς το άτομο" είπε αρχικά ο κ. Φίλης.