Από τον Βασίλη Χήτο

Η «μητέρα των μαχών» του Επαναστατικού Αγώνα, η συντάκτρια των προκηρύξεων, το άλτερ έγκο του Νίκου Μαζιώτη, η Πόλα Ρούπα, στις 6.10 τα ξημερώματα πιάστηκε σε μια μικρή μονοκατοικία στην Ηλιούπολη, στην οδό Ζαΐμη.

Το ανοιχτό κεφάλαιο του Επαναστατικού Αγώνα έκλεισε ευτυχώς αναίμακτα, είναι όμως το μόνο; Ανδρες της ΕΚΑΜ και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής αιφνιδίασαν την 48χρονη φυγόδικη, χωρίς η ίδια να προβάλει την παραμικρή αντίσταση, αλλά ούτε καν να χρησιμοποιήσει το όπλο που κρατούσε στο κρησφύγετό της. Η αχίλλειος πτέρνα της Ρούπα ήταν ο εξάχρονος γιος της, γι’ αυτό και είπε στους αστυνομικούς: «Ο γιος μου δεν σας φταίει τίποτε. Αφού βρήκατε εμένα, προσέξτε, μην τρομάζετε το παιδί, μην πάθει τίποτα».

Η εικόνα της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη είναι η πρώτη φορά που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταμφίεση. Το μόνο που αρκέστηκε να κάνει είναι να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της. Το πρόσωπό της όμως και η φιγούρα τής σχετικά εύσωμης γυναίκας απέχει ελάχιστα από την πραγματική της εικόνα. Αρχικά, η Ρούπα διακρίνεται σε διαφορετικές περιόδους, την πρώτη φορά με μαύρη κορδέλα στα μακριά μαλλιά της, αμέσως μετά με κοντά μαλλιά και μπαντάνα και πριν από έναν χρόνο με κοντά ξανθά μαλλιά.

Σαράντα λεπτά μετά την εισβολή στο διαμέρισμά της στην Ηλιούπολη οι αστυνομικοί προχώρησαν στο Μπραχάμι, στην οδό Αθανασίου Διάκου, και στη σύλληψη της 25χρονης σπιτονοικοκυράς, που όμως εκτελούσε και χρέη babysitter στον καρπό του έρωτα της καταζητούμενης με τον Νίκο Μαζιώτη.

Την 25χρονη οι Αρχές δεν τη θεωρούν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, αλλά είναι πεπεισμένοι πως γνώριζε την πραγματική ταυτότητα της Ρούπα, γι’ αυτό και της απαγγέλθηκε δίωξη για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στην εφημερίδα FREDDO

που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας